Menu
Valgarbeidere teller stemmer i valget på ny grunnlovsforsamling i Chile. Foreløpige resultater viser at høyresidepartiene leder med stor margin. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

Høyresiden leder grunnlovsavstemning i Chile

Partier på høyresiden leder i avstemningen om sammensetningen av rådet som skal utarbeide et utkast til ny grunnlov i Chile, viser foreløpige resultater.

Av NTB | 08.05.2023 02:14:09

Politikk: Etter at 8 prosent av stemmene var talt opp, ledet høyresiden med 58 prosent av stemmene. Venstresidekoalisjonen til president Gabriel Boric hadde samtidig 26 prosent, mens sentrumsorienterte partier hadde resten.

Grunnlovsforsamlingen skal ha 50 medlemmer, og det endelige forslaget til utkast må ha støtte fra tre firedeler av medlemmene.

En ny grunnlov var på ute på folkeavstemning i fjor høst. Mange chilenere ønsker å bytte ut den nåværende grunnloven, som stammer fra militærregimets tid. Likevel ble det forslaget nedstemt med uventet stor margin, i det som var et nederlag for Boric.

Prosessen mot en ny grunnlov startet etter de store protestene mot elitene i 2019, med krav om større likhet og bedre velferdsordninger i et ekstremt klassedelt land.

(©NTB)

Flere nyheter: