Menu
Leder Kevin McCarthy i Representantenes hus led nederlag i sitt forsøk på å holde statsapparatet gående. Foto: Mariam Zuhaib / AP / NTB

Høyreradikale republikanere avviser budsjettplan – lite håp om å unngå nedstenging

Et siste forsøk på å holde det amerikanske statsapparatet i gang ble skutt ned av ytterliggående i republikanerne fredag.

Av NTB | 29.09.2023 20:42:18

Økonomi og næringsliv: Lederen i Representantenes hus, Kevin McCarthy, var optimistisk før avstemningen. Forslaget, som han selv sto bak, falt imidlertid 198–232. 21 avhoppere fra ytre høyre fløy i Det republikanske parti var blant nei-stemmene, i tillegg til samtlige demokrater.

Dermed er det nesten sikkert at det ikke blir vedtatt noe budsjett innen fristen midnatt natt til søndag. Det medfører at deler av det amerikanske statsapparatet stenger butikken.

McCarthys forslag innebar kraftige budsjettkutt på nærmere 30 prosent i en rekke etater og direktorater og kraftige tiltak mot grensekrysninger fra Mexico, men ble likevel kalt utilstrekkelig av en rekke representanter på republikansk side. Demokratene og president Joe Biden kalte på sin side forslaget urealistisk.

President Joe Biden har valgt å bli i Washington i helgen, og har ikke gitt opp håpet om å unngå nedstenging. For McCarthy er nederlaget stort og sår tvil om hans politiske fremtid.

(©NTB)

Flere nyheter: