Menu
Byrådslederkandidat Christine Meyer (H) i Bergen sier at Høyre er enige med Venstre og KrF om å danne byråd. Foto: Alf Simensen / NTB

Høyre, KrF og Venstre enige om å danne byråd i Bergen – mangler flertall

Venstre, Høyre og KrF er enige om å danne et byråd i Bergen. Men de mangler foreløpig støtte til å få flertall.

Av NTB | 14.09.2023 22:43:47

Politikk: – Vi må jobbe for et flertall for oss. Det som vil vise seg, er om Frp vil støtte et skifte i byråd. Vi blir overrasket om de ikke støtter et slikt skifte. Vi er interessert i å starte et mindretallsbyråd, seier Høyres byrådslederkandidat Christine Meyer til Bergens Tidende torsdag kveld.

I løpet av torsdagen var både Frp og Senterpartiet innom sonderingene, men valgte etter hvert å trekke seg.

Høyre har garantert for at det ikke blir omkamp om spørsmålet.

– Vi skal danne en veldig god byrådsplattform med KrF og Venstre. Vi ønsker både Frp og Senterpartiet tilbake til bordet. Men vi er helt kompromissløse på bybanen. Det blir ingen omkamp, sier Meyer.

Torsdag ble det også kjent at Venstre går ut av dagens byråd, hvor de har vært med å styre byen sammen med Arbeiderpartiet.

– Christine Meyer (H) forhandler nå om et luftslott som ikke har flertall i bystyret, sa gruppeleder Marte Monstad i Bergen Frp til NTB da de forlot forhandlingene tidligere torsdag.

Hun sier at Frp frykter at Høyre er nødt til å søke flertall med MDG.

– Meyer har ikke 34 stemmer bak seg, men Høyre er ikke villige til å forhandle om Bybanen. De lukker dørene for Frp. De lukker også døren for tusenvis av bergensere som ikke ønsker at Bybanen skal gå over Bryggen, sier Monstad til Bergens Tidende.

Det store stridstemaet har – som mange ganger tidligere i bergenspolitikken – vært spørsmålet om bybane over Bryggen.

Høyre, Venstre og KrF har til sammen 23 mandater i bystyret, men de trenger 34 for å få flertall. Dermed er de i mindretall og er nødt til å søke støtte hos noen andre for å felle dagens byråd.

Flere nyheter: