Menu
En kvinne ved en fontene i heterammede Roma tirsdag. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Heteråd i Italia: Unngå sol mellom klokken 11 og 18

Hold deg unna sola på ettermiddagen og bruk aircondition, er blant rådene til fastboende og turister i de varmeste delene av Italia.

Av NTB | 19.07.2023 14:03:18

Medisin og helse: Som følge av ekstrem hete er det nå økt risiko for helseskader både i Sør-Europa, USA, Kina og andre deler av Asia.

I en rekke land er det sendt ut advarsler og råd om hvordan folk bør håndtere situasjonen. I Italia har helsedepartementet laget en liste med anbefalinger i de varmeste områdene.

– Ikke utsett deg for hete og direkte sol i de varmeste timene på dagen, er ett av rådene. Det gjelder for perioden mellom klokken 11 og 18.

De som har tilgang til aircondition, har åpenbart en stor fordel. Alle bør forsøke å tilbringe minst noen timer hver dag på et sted med luftavkjøling, ifølge myndighetene.

Også italienske medier er fulle av råd om hvordan folk kan takle varmen. Ett av tipsene er å følge med på blodtrykket, skriver nyhetsbyrået TT.

Når temperaturene blir svært høye, øker risikoen for at blodtrykket blir for lavt.

I den italienske hovedstaden ble det tirsdag satt ny varmerekord da gradestokken steg til 41,8 grader.

Den mest intense heten er ventet på de store øyene Sicilia og Sardinia. Her kan den europeiske varmerekorden på 48,8 grader bli slått i løpet av uken.

Men det er vanligvis ikke langs kysten av øyene det er aller varmest. Situasjonen kan derfor bli noe lettere for turister som bor nær sjøen.

Hun anbefaler turister å ta spesielt hensyn til småbarn, å holde seg unna sola i de aller varmeste timene, bruke solhatt og drikke nok vann.

Samtidig sier Skrede at situasjonen nok er verre for dem som ferierer i storbyer, og for lokale som må jobbe utendørs.

Italienske myndigheter er særlig bekymret for eldre mennesker som bor alene. Alle italienere oppfordres til å følge med på hvordan det går med folk i risikogrupper.

Selv om du ikke er sulten, er det viktig å ikke hoppe over måltider, ifølge italienske medier. Frukt, grønnsaker, pasta og fisk regnes som bedre enn kjøtt.

Å få i seg nok væske, er åpenbart viktig. Eldre mennesker og andre i sårbare grupper anbefales å drikke minst 1,5 liter vann om dagen.

På grunn av klimaendringene er ekstrem varme blitt vanligere – en utvikling som ventes å fortsette.

– Verden må forberede seg på mer intense hetebølger, sier John Nairn i WMO.

Også i Hellas og Spania er det for tiden svært varmt. På ferieøya Mallorca er det denne uken målt godt over 40 grader.

I de varmeste timene bør du oppholde deg i det kjøligste rommet i huset, oppfordrer departementet.

Roma, Venezia, Firenze og en rekke andre byer står onsdag på listen over de varmeste byene med rødt farevarsel.

– Jeg tror ikke det er så mange som lider ute ved kysten, sier Eirinn Skrede fra selskapet Sardinia Reiser til NTB.

Et annet generelt råd er å kle seg i lette, heldekkende klær i lin, bomull eller andre naturlige materialer.

Selv om de aller fleste takler hetebølgen, kan sterk varme i verste fall føre til dødsfall. Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) advarer om økt risiko for hjerteattakk som følge av svært høye nattetemperaturer.

(©NTB)

Flere nyheter: