Menu
FNs generalsekretær António Guterres ba om handling, ikke bare ord, i sin tale til verdenslederne. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

Guterres: Geopolitisk spenning øker og verden går av hengslene

Verden er i ferd med å gå av hengslene, geopolitisk spenning øker og globale utfordringer hoper seg opp, sier FN-sjef António Guterres.

Av NTB | 19.09.2023 16:02:28

Vær: – Det virker som om vi er ute av stand til å stå samlet for å svare på dette, sa generalsekretæren i sin åpningstale i hoveddebatten i FNs høynivåuke tirsdag.

FN, og måten verdens land samarbeider på, må derfor endre seg for å kunne håndtere den nye æraen, argumenterte han.

– Verden har endret seg. Det har ikke institusjonene våre, sa Guterres.

– Vi kan ikke håndtere problemene på noen effektiv måte slik de er, dersom institusjonene ikke gjenspeiler verdenen slik den er. I stedet for å løse problemer, risikerer de å bli del av problemet, sa FN-sjefen.

Verden trenger handling, ikke bare ord, for å kunne hanskes med klimaendringer, et økende antall konflikter og økende sult og fattigdom, fortalte han til verdenslederne i New York.

Biden vil være den eneste lederen fra et land som sitter i FNs sikkerhetsråd og som skal holde tale foran de 193 medlemslandene.

Kinas president Xi Jinping, Russlands president Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Rishi Sunak, som alle representerer de øvrige faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, hopper over årets FN-møte.

Det åpner igjen for at verdens øyne rettes mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som skal tale senere tirsdag.

Gjennom høynivåuken finner det også sted hundrevis av sidearrangementer.

EUs utenrikssjef Josep Borrell sa til journalister etter et lukket møte i New York der man diskuterte gjenoppliving av fredsprosessen mellom Israel og palestinerne at det foreligger «en sterk forpliktelse til en tostatsløsning».

Borrell sa at 60 deltakere var på møtet, som fant sted i regi av EU, Den arabiske liga og flere andre land, og han beskrev møtet som «et godt utgangspunkt».

– Det var ny politisk vilje til stede, sa Borrell.

Den ukelange hoveddebatten er den første der verdens ledere samles siden koronapandemien. 145 ledere, blant dem Brasils president Lula da Silva, USAs president Joe Biden, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Ebrahim Raisi, skal stå på talerstolen.

Fraværet av ledere fra de fire maktene i Sikkerhetsrådet har utløst murring fra utviklingsland som ønsker at store globale aktører skal lytte til deres krav om blant annet mer penger for å redusere gapet mellom rike og fattige land.

(©NTB)

Flere nyheter: