Menu
Karoline Bjerkeli Grøvdal opplever store dager i Roma. Foto: Heiko Junge / NTB

Grøvdal med etterlengtet EM-gull i Roma: – Har jobbet hardt for det i mange år

Bare 35 timer etter at hun løp inn til sølv på 5000-meteren i Roma, slo Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) til med et suverent EM-gull på halvmaraton.

Av NTB | 09.06.2024 11:13:09

Sport: Det er en svært imponerende prestasjon av 33-åringen fra Isfjorden i Romsdal. Grøvdal klarte å restituere etter 5000-meteren fredag kveld og viste fra start av at hun hadde medaljeambisjoner søndag.

Hun ledet ved passering fem kilometer, og deretter løp hun lenge sammen med den kenyanskfødte Romania-løperen Joan Chelimo Melly i tet. Etter omtrent 18 kilometer måtte Melly slippe, og da kunne en sprek Grøvdal sikre gullet med klar margin.

– Det er sykt deilig. Jeg er lettet og veldig glad. Det var det gullet … nå har jeg gull og sølv her, og det må jeg være fornøyd med, sa europamesteren til NRK.

– Det betyr kjempemasse (å ta gull). Jeg har jobbet hardt for det i mange år. Jeg hadde så veldig lyst til å ta det på 5000 meter, så jeg kjente på litt revansjlyst i dag.

Like etter målgang fikk Chelimo legehjelp. Hun var helt utkjørt og var ikke langt unna å miste sølvmedaljen på oppløpet.

– Det var et tøft løp. Jeg var fokusert og satte nesten frimerke på Chelimo. Jeg visste at hun var den sterkeste. Jeg hadde ikke noen plan om å gå før oppløpet, men da jeg gled fra henne, tenkte jeg bare at jeg måtte holde farten, forklarte Grøvdal om duellen.

– Oppladningen har ikke vært etter boka. Men jeg har tatt det som en utfordring. Beina var overraskende bra etter den 5000-meteren. Så det har fungert, gliste hun etter gulløpet.

Hanne Mjøen Maridal løp inn til 48.-plass på halvmaraton på 1.14.09. Maria Sagnes Wågan var ytterligere tre minutter bak og ble nummer 63.

– Helt utrolig. Jeg var på gråten ute i løypa der. Jeg er så stolt av henne, sa Maridal til NTB om Grøvdals løp.

Vinnertiden ble solide 1.08.09, som er EM-rekord. Chelimo ble slått med 46 sekunder og tok sølv, mens bronsevinner Calli Hauger-Thackery var ytterligere tre sekunder bak.

Etter sølvet på 5000 meter kom Grøvdal seg i seng først klokken 2.30 natt til lørdag. Lørdagen ble brukt på massasjebenken, men hun rakk også en løpetur samt medaljeseremoni sent på ettermiddagen.

(©NTB)

Flere nyheter: