Menu
Margit Martinsen og Tobias Stokkeland i Grønn Ungdom har kjempet fram et restriktivt alkoreglement på MDG-landsmøtet. Foto: Javad Parsa / NTB

Grønn Ungdom: Ja til legalisering av cannabis

MDGs strenge alkoregler er kjempet fram av ungdomspartiet. Talspersonene synes folk bør få ta seg en joint hvis de vil, men er skeptisk til norsk drikkekultur.

Av NTB | 13.05.2023 16:44:16

Økonomi og næringsliv: – Jeg kommer ikke til å drikke i kveld, sier Tobias Stokkeland, én av to talspersoner i Grønn Ungdom, til NTB.

– Ikke jeg heller, sier den andre talspersonen, Margit Martinsen.

Det er lørdag på MDGs landsmøte og snart duket for helgens høydepunkt: landsmøtemiddag og påfølgende Eurovision-fest.

Men de rusliberale ungdommene holder seg edru.

– Landsmøtet skal helst ikke være fullt av rus, uansett om det er cannabis eller alkohol, sier Martinsen.

Derfor vakte det oppsikt da NRK forrige søndag meldte om MDGs strenge regler. Partiet har innført en hvit time etter møteslutt, edruvakter som passer på at folk ikke blir fulle og ingen vin til maten.

– Den hvite timen handler ikke om at det er da folk skal fyre opp en joint, sier Stokkeland spøkefullt.

Men det ligger et alvor bak.

– Jeg synes det er litt rart å tenke på de andre landsmøtene. Det som blir vedtatt der, kan ha ekstremt store konsekvenser for politikken i Norge. Og så sitter folkene som bestemmer der og er bakfulle fra festen dagen før, sier Stokkeland.

– Men det er også veldig mange som synes at alkohol og berusede folk, er ubehagelig. 10 prosent av unge har vokst opp med minst enn forelder med alkoholproblemer, sier Martinsen.

Samtidig som Grønn Ungdom kjemper for strenge alkoholregler på landsmøtet, er de tydelige i sitt krav om legalisering av cannabis.

Talspersonene mener ikke det er noe motsetningsforhold her.

– Ruspolitikken vår, med legalisering, er bygd på forskning om skaderedusering. At vi har et landsmøte som er åpent, inkluderende og trygt for alle, det handler også på sett og vis om skadereduksjon, sier Martinsen.

– Jeg vil kanskje si at vi har en ganske usunn alkoholkultur i Norge, hvor det er mye flatfyll. Det er mye av det som skjer i samfunnet som bare handler om å drikke. Og så får den kulturen jo rulle og gå, sier Stokkeland.

– Jeg mener jo at når vi er her på landsmøte, så er det viktigere at vi snakker sammen, enn at folk skal drikke masse.

Fredag kveld hadde MDG alkoholfri strandfest, med dans og bading og god stemning.

– Hvis du er med på Eurovision-festen i kveld, så tror jeg du kan se at det går helt fint å feste på et landsmøte og ha det veldig gøy uten at det er masse alkohol der, sier Stokkeland.

Hos de fleste andre partiene i Norge er det full fres i baren så snart landsmøtet er over for dagen og rikelige mengder vin til maten.

Det er Grønn Ungdom som har kjempet fram innstrammingene på MDG-landsmøtet. Hovedbegrunnelsen er hensynet til mindreårige delegater.

Senest for to uker siden ble det bråk på et nachspiel på Frps landsmøte. Førstekandidat Lars Petter Solås i Oslo ble utagerende mot flere journalister. Han har beklaget hendelsen.

(©NTB)

Flere nyheter: