Menu
Det er ikke aktuelt å oppfordre franske velgere til å stemme på ytre-venstre-partiet LFI for å hindre at det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling får regjeringsmakt, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Foto: AP / NTB

Frankrikes finansminister utelukker å støtte radikale venstre for å stoppe ytre høyre

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire utelukker å oppfordre velgerne til å stemme på en ytre venstrekandidat for å stoppe Nasjonal samling.

Av NTB | 01.07.2024 09:13:12

Politikk: – LFI er en fare for nasjonen, sier Le Maire til radiokanalen France Inter mandag morgen.

Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal samling (RN) fikk historisk høy oppslutning i første runde i valget på ny nasjonalforsamling i Frankrike søndag.

Hvorvidt RN og deres allierte kan få rent flertall, avhenger av hvilke allianser som bygges i dagene fram mot andre valgomgang om en uke.

Ledere fra venstresiden og fra president Emmanuel Macrons sentrumsparti sier deres kandidater vil trekke seg i valgdistrikter der en annen kandidat ligger bedre an til å slå RN.

Men det er ikke aktuelt å oppmuntre sentrumspartiets tilhengere til å stemme på ytre venstrepartiet LFI, slår Le Maire fast.

Han legger til at han vil oppfordre velgere til å stemme på kandidater fra andre venstreorienterte partier i distrikter der en sentrumskandidat trekker seg. Men han vil «aldri» oppfordre til å stemme på LFI.

LFI dominerer venstrealliansen NFP, som kom på andreplass i valget, et godt stykke foran Macrons sentrumsallianse.

(©NTB)

Flere nyheter: