Menu
For andre år på rad er det en betydelig nedgang i antall ulver i Norge, men bestanden er fremdeles innenfor bestandsmålet som Stortinget har fastsatt. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

Fortsatt nedgang i antall ulver i Norge

De siste to årene har det blitt påvist færre ulver i Norge etter mange år med vekst. Likevel er bestanden rett i overkant av bestandsmålet.

Av NTB | 21.05.2024 13:09:33

Kuriosa og kjendiser: – Nedgangen har vært mest markant i grenserevir, sier seniorforsker Øystein Flagstad i Rovdata, som har ansvaret for overvåking av ulv.

Norge og Sverige deler en felles ulvebestand som lever uavhengig av landegrensene. Bestanden overvåkes vinterstid i begge land, og i vinter er det påvist 74 til 76 ulver.

Mellom 42 og 44 av dem har helnorsk tilhold, mens 32 har tilhold på begge sider av riksgrensen.

– Når avlivede ulver trekkes fra, gjenstår 55 til 57 ulver, sier Petter Wabakken, prosjektleder for ulveovervåking hos Høgskolen i Innlandet, til Rovdata.

I fjor var første gang på sju år at det ble dokumentert færre enn 100 ulver i Norge, inkludert i grenserevirene. Da ble det påvist mellom 89 og 92 ulver.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 4 til 6 årlige ulvekull i Norge og grenserevir, hvorav minst tre kull skal være født i helnorske revir. Ulvekull som fødes i grenserevir medregnes som 0,5.

– Med denne regnemåten gir årets tall 6,5 ulvekull i Norge, sier Flagstad.

(©NTB)

Flere nyheter: