Menu
Representantenes hus' leder Kevin McCarthy sier at forhandlingene om gjeldstaket gjenopptas fredag kveld. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Forhandlingene om gjeldstaket i USA gjenopptas

Forhandlingene om gjeldstaket i USA gjenopptas, sier Representantenes hus' leder Kevin McCarthy og en tjenesteperson i Det hvite hus.

Av NTB | 20.05.2023 00:54:08

Politikk: McCarthy sier i et intervju med Fox Business at forhandlingene blir gjenopptatt fredag kveld amerikansk tid. En tjenesteperson i Det hvite hus bekrefter det samme.

Nyheten ble kunngjort noen timer etter at Republikanerne erklærte pause i forhandlingene.

Heving av gjeldstaket er en årviss øvelse i Washington og har vært gjennomført hele 78 ganger siden 1960. I år har imidlertid høyrefløyen blant Republikanerne bestemt seg for å si nei. De krever kutt i offentlige utgifter for å gå med på økt gjeld.

Dersom ikke Kongressen går med på å heve taket, kan den amerikanske statskassen gå tom rundt 1. juni, ifølge finansminister Janet Yellen. Hun sier at mislighold av statsgjelden kan true verdensøkonomien. Det samme budskapet kommer fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Den amerikanske sentralbanken advarer også mot «katastrofale følger» av å ikke heve gjeldstaket, noe som blant annet vil innebære at føderalt ansatte ikke lenger får lønn og at statlige institusjoner må stenge dørene.

Det vil også trolig tvinge fram rentehevinger som vil få alvorlige følger både for næringslivet og private låntakere i USA, advarer banken.

Det nåværende gjeldstaket er på 31.400 milliarder dollar, omtrent 339.943 milliarder kroner etter dagens kurs. Det tilsvarer nærmere 23 norske oljefond.

(©NTB)

Flere nyheter: