Menu
Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Folkemusiker Sven Nyhus er død

Folkemusiker og komponist Sven Nyhus er død, nesten 91 år gammel, opplyser familien.

Av NTB | 21.05.2023 12:19:02

– Folkemusiker, komponist og tidligere professor i folkemusikk Sven Nyhus (f. 1932) døde i Oslo lørdag, heter det i pressemeldingen, som er formidlet gjennom Jølstad begravelsesbyrå.

Nyhus døde dagen før sin 91-årsdag, ifølge meldingen.

Nyhus ble født ved Aursunden i Røros i 1932 og jobbet i hele sitt liv som musiker, forsker og formidler.

Etter utdannelse ved Musikkonservatoriet startet han som bratsjist i Nationaltheatrets orkester, og siden i Operaorkesteret, i KORK og i Filharmonien.

Han var også folkemusikkinnsamler og forsker ved Norsk Folkemusikksamling i ti år, før han i en like lang periode var programsekretær og leder for Folkemusikkavdelingen i NRK.

Deretter grunnla Nyhus folkemusikkstudiet ved Norges musikkhøgskole og ble landets første professor i folkemusikk i 1995. Han hadde på det tidspunktet vært statsstipendiat siden 1989, men valgte å si fra seg stipendet da stillingen som professor ble opprettet.

Nyhus sto bak flere større publikasjoner om norsk folkemusikk og skrev også bøker om slike emner. I 2016 ga han ut sin selvbiografi, «Slåttkar». Han laget en lang rekke kjente og kjære tonestykker og feleslåtter, og valsen «Bergrosa» fra om lag 1970 er blant de mest spilte melodiene i NRK.

Sven Nyhus var kanskje enda bedre kjent som komponist av en rekke gammeldansmelodier, og som leder av Sven Nyhus kvartett gjennom nesten 50 år. Han ble gitt flere utmerkelser, blant annet Spellemannsprisens hederspris i 2000, og i 2002 ble han utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

Flere nyheter: