Menu
Ugandas nasjonalforsamling har vedtatt en lov som gjør forholdene for skeive i Uganda enda vanskeligere. Foto: Rebecca Vassie / AP / NTB

FNs menneskerettighetssjef fordømmer skjerpet lov mot homofili i Uganda

FNs menneskerettssjef kaller det «dypt forstyrrende» at Ugandas nasjonalforsamling har vedtatt en lov som åpner for dødsstraff for skeive. Også Norge er bekymret.

Av NTB | 22.03.2023 17:54:14

Kriminalitet og rettsvesen: – Om dette blir undertegnet av presidenten vil det føre til at lesbiske, homofile og bifile i Uganda blir forbrytere bare ved å eksistere, og ved å være den de er. Det gir carte blanche for systematisk å bryte nær alle deres menneskerettigheter, og å sette opp folk mot hverandre, sa Volker Türk i en uttalelse onsdag.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken er blant de mange politikerne og menneskerettighetsorganisasjonene som har gått ut mot forslaget.

– Loven som ble vedtatt av den ugandiske nasjonalforsamlingen i går, undergraver alle uganderes fundamentale menneskerettigheter, og den kan også føre til tilbakeslag i kampen mot hiv/aids. Vi oppfordrer den ugandiske regjeringen til å revurdere innføringen av loven, skrev Blinken på Twitter onsdag.

Tirsdag vedtok Ugandas nasjonalforsamling et lovforslag som åpner for at personer som begår «grov homoseksualitet» risikerer dødsstraff. Personer som begår «forsøk på homoseksualitet» kan straffes med inntil ti års fengsel.

President Yoweri Museveni ventes å underskrive loven, som dermed vil anses som vedtatt. En tidligere versjon av den samme loven ble vedtatt i 2014, til sterke internasjonale protester. Loven ble senere opphevet av landets grunnlovsdomstol.

Det norske utenriksdepartementet uttrykker i en Twitter-melding at de er «dypt bekymret» over avgjørelsen og legger til at Norge er imot dødsstraff under alle omstendigheter.

Loven åpner også for fengselsstraff til personer som tilbyr ulike former for støtte eller assistanse til skeive.

(©NTB)

Flere nyheter: