Menu
FNs generalsekretær António Guterres på FNs klimatoppmøte i Egypt i 2022. Foto: Javad Parsa / NTB

FN-sjefen: – Vi spiller russisk rulett med planeten vår

Etter tolv måneder med rekordhøye globale temperaturer ber FNs generalsekretær António Guterres om raske tiltak for å stanse klimaendringene.

Av NTB | 05.06.2024 16:43:03

Vær: – Vi spiller russisk rulett med planeten vår, sa Guterres i en tale på verdens miljødag onsdag.

– Vi trenger en avkjøring fra motorveien til klimahelvete, la han til.

FN-sjefen talte på engelsk og brukte uttrykket «highway to climate hell», slik han også har gjort tidligere.

– Den gode nyheten er at vi kontrollerer rattet, sa Guterres, som uttrykte håp om at det fortsatt er mulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Når det gjelder klimaet, så er ikke vi dinosaurene. Vi er meteoren. Vi er ikke bare i fare. Vi er faren, sa Guterres.

Han kom med skarp kritikk av selskaper som produserer kull, olje og gass. Guterres oppfordret alle land i verden til å forby reklame for fossilselskaper, som han også mener må skattlegges hardere.

Forbrenning av kull, olje og gass fører til store utslipp av klimagassen CO2.

I Norge ble varmerekorden for mai tangert forrige måned.

– Med klimaendringene forventer vi å se slike rekorder hyppigere, i tillegg til andre ekstremværhendelser, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en uttalelse til NTB.

– Samtidig må vi ikke miste motet. Det er viktigere enn noen gang at vi her i Norge og alle land i verden kutter utslippene raskt og tilstrekkelig nok til at ekstremværhendelsene ikke blir større enn vi klarer å håndtere, sier Eriksen.

– Vi vet hva vi må gjøre. Alle løsningene er allerede tilgjengelige. Dessverre tar ikke Norge sin del av ansvaret for å kutte utslipp og omstille seg bort fra olje og gass. Tvert imot går de norske klimakuttene i sneglefart, og vi åpner stadig nye olje- og gassfelt, sier WWF-sjef Karoline Andaur.

I en ny rapport anslår Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) at det er 80 prosents sannsynlighet for at ett av de neste fem årene vil være mer enn 1,5 grader varmere enn i førindustriell tid.

Ifølge WMO vil oppvarmingen i Arktis i vinterhalvåret trolig være mer enn tre ganger så kraftig som snittet i resten av verden.

Guterres sammenlignet menneskeheten med asteroiden som traff jorda og utryddet dinosaurene for 66 millioner år siden.

Beregninger gjort av EUs klimaovervåkingstjeneste C3S viser at snittemperaturen i verden har ligget på rekordhøye nivåer i ett år. De nye tallene ble presentert onsdag. I tolv måneder er det satt ny global varmerekord for den respektive måneden.

Miljøorganisasjonen WWF Verdens naturfond kaller rekordvarmen det siste året skremmende, men ikke overraskende.

(©NTB)

Flere nyheter: