Menu
Russlands president Vladimir Putin har strammet kraftig inn på russernes frihet til å samles og ytre seg etter invasjonen i Ukraina i februar i fjor, ifølge en rapport fra FNs spesialrapportør. Foto: Mikhail Metzel / Kreml / AP / NTB

FN-rapport: Betydelig forverring for menneskerettighetene i Russland

Menneskerettssituasjonen i Russland er blitt betydelig forverret etter at landet gikk til full krig mot Ukraina i fjor, ifølge en FN-rapport.

Av NTB | 18.09.2023 11:12:20

Krig og konflikter: Russiske myndigheter står bak systematiske angrep på det russiske sivilsamfunnet, ifølge rapporten, som er bestilt av FNs menneskerettsråd.

– Russiske myndigheter har i stor grad innskrenket friheten til å organisere seg til fredelige sammenkomster og til ytringer, både på nettet og utenfor nettet, heter det i rapporten, som ble publisert mandag.

Her blir også russiske myndigheter anklaget for en omfattende undergraving av rettsvesenets uavhengighet samt av rettssikkerheten.

Rapporten er skrevet av FNs spesialrapportør Mariana Katzarova – en bulgarsk journalist og menneskerettsekspert. Hun startet arbeidet i mai i år, og det er hennes første rapport siden hun ble utnevnt av FNs menneskerettsråd til å undersøke situasjonen i Russland.

Denne uken skal rapporten legges fram under FNs hovedforsamling i New York.

Det er første gang siden FNs menneskerettsråd ble etablert for 16 år siden, at den gir mandat til å undersøke menneskerettssituasjonen i ett av de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd.

– Et vell av administrative sanksjoner er blitt brukt ulovlig mot meningsmotstandere, og det er brukt makt mot fredelige demonstranter, ifølge rapporten.

(©NTB)

Flere nyheter: