Menu
FN gjør alt for å forlenge avtalen om korneksport fra Ukraina, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths fredag. Avtalen utløper lørdag om den ikke blir forlenget. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

FN prøver å redde kornavtale

FN gjør alt for å forlenge avtalen om korneksport fra Ukraina, sier FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths, dagen før avtalen utløper.

Av NTB | 18.03.2023 02:04:03

Økonomi og næringsliv: Målet er å sikre at eksport av korn fra ukrainske havner via Svartehavet kan fortsette, sa Griffiths til Sikkerhetsrådet fredag. Lørdag utløper avtalen, som FN og Tyrkia forhandlet fram med Russland og Ukraina i juli i fjor.

FN, Ukraina og Tyrkia vil forlenge kornavtalen med 120 dager, men Russland vil kun gå med på en 60 dagers forlengelse.

Griffiths sa også at det er blitt gjort «betydningsfull fremgang» på et separat løfte fra FN om å hjelpe til med tilretteleggelsen av eksport av russisk mat og gjødsel.

– Men det gjenstår hindringer, mer spesifikt når det gjelder betalingssystemer, sa FNs nødhjelpssjef.

– Det er viktig for verdens matvaresikkerhet at begge disse avtalene fortsetter og de bør implementeres fullt ut, sa Griffiths.

Russland er blitt underlagt strenge sanksjoner fra Vesten siden invasjonen av Ukraina. Eksporten av mat og gjødsel er ikke underlagt disse, men Russland sier at begrensninger på betaling og logistikk står i veien for eksporten.

– Om Brussel, Washington og London er genuint interesserte i å fortsette eksporten av mat fra Ukraina gjennom den maritime humanitære korridoren, så har de to måneder på seg på å frita hele operasjonskjeden som følger med den russiske landbrukssektoren, fra sanksjonene sine, sa Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia fredag.