Menu
Mohammad Mehdi Karami ble henrettet lørdag etter å ha blitt funnet skyldig i å ha satt fyr på en vaktbu under en demonstrasjon i byen Karaj 30. november. En vakt ble drept. Foto: AP / NTB

FN: Iran bruker dødsstraff for å knuse motstand

Iran bruker dødsstraff for å skremme innbyggerne fra å protestere og demonstrere mot regimet, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk.

Av NTB | 10.01.2023 12:05:59

Kriminalitet og rettsvesen: Iran har nylig henrettet fire unge menn som var dømt til døden i forbindelse med protestene i landet, og ytterligere to unge menn står angivelig for tur. FNs høykommissær for menneskerettigheter er sterkt kritisk.

– Den iranske regjeringen benytter rettsforfølgelse og dødsstraff som våpen for å straffe dem som deltar i protester og for å skape frykt i befolkningen for å fjerne all dissens, stikk i strid med internasjonal menneskerettslov, heter det i en uttalelse fra Türk.

Den siste dødsdommen ble avsagt tirsdag, bekrefter det iranske rettsvesenet på sitt eget nettsted, Mizan Online.

Javad Rouhi ble ifølge nettstedet funnet skyldig i ha «ledet en gruppe under opptøyer» og for å ha «oppildnet folk til å skape usikkerhet», samt for å ha satt fyr på Koranen, heter det.

– Irans regjering vil tjene sine egne og det iranske folks interesser bedre ved å lytte til folks klager, og ved å gjennomføre de juridiske og politiske reformene som er nødvendige for å sikre respekt for meningsmangfold, ytrings- og forsamlingsfrihet, samt kvinners rettigheter på alle områder, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter videre.

– Jeg gjentar min oppfordring til Irans regjering om å respektere folks liv og stemme, om straks å innføre et moratorium på dødsstraff og om å stanse alle henrettelser, sier Türk.

– Iran må ta oppriktige steg i retning av nødvendige reformer som kreves av deres eget folk for å beskytte menneskerettighetene, sier han.

Minst 18 iranere er hittil dømt til døden etter protestene som brøt ut da en 22 år gammel kvinne døde i det såkalte moralpolitiets varetekt, blant dem en kvinne.

– Slik bruk av rettsvesenet for å straffe mennesker som benytter seg av sine helt grunnleggende rettigheter, som å delta i eller organisere demonstrasjoner, er statlig sanksjonerte drap, slår Türk fast.

Iran har ifølge Türk dømt minst 17 mennesker til døden i forbindelse med protestene, og landet planlegger om kort tid å henrette ytterligere to unge menn – 19 år gamle Mohammad Boroughani og 22 år gamle Mohammad Ghobadiou.

(©NTB)

Flere nyheter: