Menu
En mann vasser i flomvann i landsbyen Castel Bolognese i Italia 17. mai. Minst 14 mennesker har mistet livet i flommen i Nord-Italia den siste uka. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

Flommen har fordrevet over 36.000 i Italia

Over 36.000 personer har måttet forlate sine hjem på grunn av flommen nordøst i Italia. Regionen Emilia-Romagna forbereder seg på enda mer regn.

Av NTB | 20.05.2023 20:44:05

Vær: Tidligere i uka har minst 14 mennesker mistet livet i vannmassene, etter at voldsomt regn gjorde mange gater til elver i området.

I deler av regionen er det høyeste farevarselet for regn fortsatt gjeldende, sier det italienske sivilforsvaret lørdag.

Det er ventet nedbør gjennom hele helgen.

– Ærlig talt kan jeg ikke være så langt fra Italia i et så vanskelig øyeblikk, sa Meloni og takket de 5.000 som er mobilisert for å hjelpe de flomrammede. Det dreier seg om både redningsarbeidere og frivillige.

Meloni takket også de andre G7-lederne for deres tilbud om hjelp. Meloni skal besøke de verst rammede områdene søndag.

Byens myndigheter beordret lørdag umiddelbar evakuering av flere flomtruede områder.

Samme dag styrtet også et helikopter i nærheten Lugo, og en av de fire om bord ble skadd. Helikopteret deltok i arbeidet for å gjenopprette strømforsyningen på stedet.

I løpet av 36 timer har det regnet like mye som det normalt gjør på seks måneder i Emilia-Romagna. Flommen beskrives som den verste på et århundre. Over 500 veier er stengt, og det er registrert 305 jordskred.

Bolognas ordfører Matteo Lepore sier det vil ta måneder, og i noen områder år, før veier og infrastruktur blir reparert.

Skader på hjem og hus beløper seg sannsynligvis til milliarder av euro, og jordbruket er også hardt rammet.

Den italienske regjeringen møtes tirsdag for å komme fram til hjelpetiltak for den flomrammede regionen.

Italias statsminister Giorgia Meloni sa lørdag at hun reiser tidlig fra G7-toppmøtet i Japan for å håndtere situasjonen.

Byen Ravenna, som ligger øst for Bologna, er spesielt hardt rammet av uværet. Fredag gikk flere elver over side bredder igjen, og mange mennesker slet med å få tak i nok forsyninger av mat og drikke.

– Det er vanskelig, jeg vil at dette skal ta slutt fort, slik at vi kan gå videre og hente oss inn igjen, sier den 54 år gamle elektrikeren Mauro Lodola til nyhetsbyrået AFP. Han står opp til lårene i flomvannet utenfor det oversvømmede huset sitt.

(©NTB)

Flere nyheter: