Menu
Den iranske filmskaperen Mohammad Rasoulof fotografert i Cannes i 2013. Foto: Francois Mori / AP / NTB

Fengselsdømt regissør flyktet fra Iran før Cannes-premiere

Den prisbelønte iranske filmregissøren Mohammad Rasoulof sier han har forlatt Iran, kort tid etter at han ble dømt til åtte års fengsel i hjemlandet.

Av NTB | 13.05.2024 20:21:06

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg måtte velge mellom fengsel og å forlate Iran. Det er med tungt hjerte at jeg velger eksil, sier filmskaperen.

Rasoulofs film «The Seed of the Sacred Fig» er med i hovedprogrammet på filmfestivalen i Cannes, som starter tirsdag.

– Jeg er takknemlig overfor mine venner, bekjente og folk som vennlig, uselvisk og noen ganger med risiko for eget liv, hjalp meg over grensa til et trygt sted på denne lange og vanskelige reisen, sier Rasoulof på sin offisielle Instagram-side mandag.

Ifølge Rasoulofs advokat Babak Paknia ble 51-åringen også dømt til et ukjent antall piskeslag og en bot, og dommen slår i tillegg fast at det skal tas beslag i eiendom som tilhører ham.

Paknia bekrefter overfor AFP mandag at Rasoulof skal delta på Cannes-festivalen.

– Vi lider under støvlene av deres religiøse tyranni, sier han om presteskapet.

– De venter utålmodig på å begrave dere og deres undertrykkende system på historiens dyp, sier Rasoulof om iranerne i eksil.

«Det finnes ingen djevel» fra 2020 forteller fire historier løst knyttet til bruken av dødsstraff i Iran. Filmen vant den gjeve Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin, men Rasoulof kunne ikke motta prisen på grunn av et reiseforbud fra iranske myndigheter.

Regissøren ble pågrepet i juli 2022, men løslatt i slutten av 2023.

Det er ikke kjent nøyaktig hvordan filmregissøren kom seg ut av Iran. I en uttalelse fra distributørene av filmen sier Rasoulof at flere av skuespillerne i den nye filmen har klart å forlate Iran. Andre er fortsatt i landet og skal ha blitt utsatt for langvarige avhør av etterretningstjenestene som ønsker å få filmen fjernet fra programmet i Cannes.

– Vi er svært glad og veldig lettet over at Mohammad trygt har ankommet Europa etter en farlig reise. Vi håper han vil være i stand til å delta på Cannes-premieren, sier direktør Jean-Christophe Simone hos den franske distributøren av «The Seed of the Sacred Fig».

Filmen har premiere i Cannes førstkommende fredag.

Filmskaperen ble nylig dømt til åtte års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha skadd landets sikkerhet.

I Instagram-meldingen går Rasoulof hardt ut mot Irans presteregime. Regissøren sier han slutter seg til millioner av iranere verden over som lever i eksil i det han kaller et kulturelt Iran utenfor det geografiske Iran.

Rasoulof er blant annet kjent for den samfunnskritiske filmen «Mannen mot strømmen», som fikk pris i Cannes i 2017. Samme år ble passet hans inndratt.

Rasolouf sier han tok beslutningen om å forlate hjemlandet etter at han for cirka en måned siden fikk vite at den siste fengselsdommen ble stående. Han sier han ikke er i tvil om at han ville fått en ny fengselsstraff i tillegg etter at hans siste film blir offentliggjort.

(©NTB)

Flere nyheter: