Menu
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Japans statsminister Fumio Kishida og EU-president Charles Michel på vei inn til EU-Japan-toppmøtet i Brussel torsdag. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP Photo/NTB

EU styrker data- og råvareavtaler med Japan for å bli mindre avhengig av Kina

EU og Japan har undertegnet nye avtaler om kritiske råvarer og datasikkerhet, samtidig som importen av matvarer fra Fukushima-området gjenopptas.

Av NTB | 14.07.2023 12:13:15

Det skjer etter at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Japans statsminister Fumio Kishida og EU-president Charles Michel møttes både under Nato-toppmøtet i Litauen og i Brussel denne uka.

– Vi behøver hverandre mer en noensinne, og vi står nærmere hverandre enn noensinne, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en uttalelse.

– Et av våre mål er å redusere vår avhengighet av en håndfull leverandører, mange av dem basert i Kina, for produkter som er sentrale for vår økonomi, sier hun i uttalelsen.

EU og Japan ønsker å styrke samarbeidet i lys av både pandemien, Russlands invasjon i Ukraina, økende datatrusler og sårbarhet overfor utøvelse av økonomisk makt.

Partene har tidligere inngått en avtale om en arktisk undersjøisk datakabel via Nord-Amerika til Norge, Finland og Irland som skal gi høyere kapasitet og mindre sårbarhet for dataangrep.

Finansieringen av denne tok i desember et viktig steg mot realisering. EU og Japan skal videre også samarbeide om 6G-nettverk og kunstig intelligens.

EU og Japan har nå landet en samarbeidsavtale om både kritiske råvarer og halvledere.

Unionen har nå også hevet sine restriksjoner mot import av matvarer fra Fukushima-området etter tsunamien og kjernekraftulykken i 2011. Beslutningen er tatt på rent vitenskapelig grunnlag, ifølge von der Leyen.

(©NTB)

Flere nyheter: