Menu
Torsdag møter statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sine europeiske kolleger på EPC-møtet i Granada. Han tror ikke diskusjonen om en utvidelse av EU vil påvirke EU-debatten i Norge i særlig grad. Foto: Javad Parsa / NTB

EU-landene diskuterer unionsutvidelse – vil ikke påvirke Norge, sier Støre

På et uformelt toppmøte i Granada denne uken skal EU-landenes statssjefer stake ut veien for en utvidelse av unionen. Men Norge vil fortsatt stå på utsiden.

Av NTB | 04.10.2023 05:32:28

Politikk: – Jeg ser ikke at en ny folkeavstemning om et norsk medlemskap er en problemstilling som raskt skal avklares i Norge, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Torsdag og fredag møtes EUs stats- og regjeringssjefer i den sørspanske byen Granada for å berede grunnen for det neste EU-toppmøtet i slutten av oktober.

På møtets første dag er også landene i den såkalte EPC-gruppa – European Political Community – invitert med, deriblant Norge. EPC-møtet er det tredje i rekka.

– Vår erfaring er at når det gjelder klima og energi i Europa, blir Norge både lyttet til og bedt om å delta, sier Støre.

– Bakteppet er en skjebnetid i Europa med en fullskala angrepskrig i Ukraina og at vi legger bak oss den varmeste sommeren noen gang i Europa, sier han.

Debatten om utvidelser har skutt fart den siste tiden etter Russlands krig mot Ukraina. EU må bli en langt sterkere strategisk og geopolitisk aktør, slo EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen fast i sin årstale nylig.

Allerede ligger det en haug av dokumenter og rapporter om saken på EU-politikernes bord. Den mest prominente er en rapport fra fransk-tyske økonomieksperter som blant annet tar til orde for en gradvis integrering av de åtte kandidatlandene som sitter på venterommet – Ukraina, Moldova, Bosnia, Serbia, Albania, Montenegro, Nord-Makedonia og Georgia.

Samtidig venter Kosovo på å få kandidatstatus, mens Tyrkia regnes å ha falt ut av «køen».

Statsledernes ambisjon er å legge de første byggeklossene i strategien for den neste femårsperioden i EU, som starter neste år med valg på nytt parlament og ny kommisjon.

Den vil handle om migrasjon, økonomi og konkurransekraft, forsvar – og ikke minst en utvidelse. Den kan være første steg på veien mot det som en dag kan bli et veldig annerledes EU.

– Jeg tror ikke at Ukrainas og Moldovas medlemskapsstatus vil ha noe å si for Norge. Mitt inntrykk er at det er bred oppslutning om det samarbeidet vi har i dag, sier han.

I Hurdalsplattformen, som gjelder til 2025, har Ap-Sp-regjeringen slått fast at «hovedlinjene i norsk utenrikspolitikk ligger fast, herunder (…) at Norge ikke er medlem av EU».

– Jeg forholder meg til her og nå. Mitt utgangspunkt er at jeg ønsker en levende debatt om hvordan Norge best ivaretar sine interesser og sin sikkerhet, sier Støre.

– Nå skal vi i gang med en programprosess. Den vil også omfatte internasjonale forhold, sier Støre – som sier seg fornøyd med dagens EØS-ordning.

– Det å være fornøyd handler både om hva som er mulig og hva som er tilrådelig. Norge ivaretar sine interesser på en god måte. Vi er regnet som en troverdig og viktig partner for EU.

Støre skal blant annet lede en rundebordsdiskusjon om energi, miljø og kampen mot klimaendringer sammen med Romanias president Klaus Iohannis. Det er kanskje et lite plaster på såret etter at Norge ikke fikk taletid på FNs klimatoppmøte.

På EU-ledernes toppmøte fredag står spørsmålet om unionsutvidelse aller øverst på dagsordenen.

Støre tror imidlertid ikke debatten vil smitte over på vår hjemlige EU-debatt. Neste år er det 30 år siden sist det ble avholdt folkeavstemning om EU.

(©NTB)

Flere nyheter: