Menu
Situasjonen for kvinner og jenter er kraftig forverret etter at Taliban overtok makten i Afghanistan. Nå frigjør EU 140 millione euro i fryste midler som skal gå til afghanske kvinner. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB

EU frigjør fryste Afghanistan-midler

EU frigjør 1,6 milliarder kroner i fryste midler til Afghanistan. Pengene skal særlig gå til kvinner og jenter, som har blitt ilagt strenge restriksjoner av Taliban.

Av NTB | 20.09.2023 17:32:35

Økonomi og næringsliv: Taliban har innført strenge restriksjoner mot kvinner og jenter etter at de overtok makten i Afghanistan i 2021.

I desember 2022 besluttet EU å fryse støtten til Afghanistan etter at Taliban ga alle ikke-statlige organisasjoner ordre om ikke å la kvinnelig ansatte komme på jobb.

Nå frigjør altså EU støtten igjen etter å ha overvåket situasjonen nøye og forsikret seg om at midlene vil nå fram til de som trenger det. Pengene skal gå gjennom FN-organisasjoner, Verdensbanken og internasjonale uavhengige bistandsorganisasjoner, opplyser EU-kommisjonen i en pressemelding.

FNs Afghanistan-utsending uttalte i sommer at 24,4 millioner mennesker har behov for humanitær bistand i landet.

EU håper at pengene vil hjelpe folk med primære behov som trygt drikkevann, samt å bistå afghanere som har søkt tilflukt i naboland, med å komme hjem igjen.

(©NTB)

Flere nyheter: