LIVESENTER
Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (til venstre) venter i spenning på å få landet inn i EU-fellesskapet. Bildet er fra en gjenoppbyggingskonferanse for Ukraina og som ble holdt i Berlin tidligere i uken, med Tysklands statsminister Olaf Scholz til høyre for Zelenskyj og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

EU-ambassadørene enige om medlemskapssamtaler for Ukraina og Moldova

EU-ambassadørene er enige om rammen for formell oppstart av medlemskapssamtaler med Ukraina og Moldova, opplyser det belgiske formannskapet.

Av NTB | 15.06.2024 02:53:11

Politikk: Det offisielle grønne lyset blir gitt når EUs finans- og økonomiministre møtes fredag 25. juni, ifølge en melding fra det belgiske formannskapet på X fredag kveld.

Enigheten er en moralsk støtteerklæring til begge land, spesielt Ukraina, ettersom den ble kunngjort dagen før den ukrainske fredskonferansen starter i Sveits, og som skal pågå til søndag. Der er hensikten å samle størst mulig internasjonal støtte til Ukrainas fredsplan og som omfatter full uttrekking av russiske styrker fra ukrainsk territorium.

Belgia og EU-kommisjonen har vært ivrige på å få i stand en enighet før Ungarn, som er skeptisk til ukrainsk medlemskap, overtar det roterende seks måneder lange presidentskapet fra 1. juli.

I forrige uttalte EU-kommisjonen at både Ukraina og Moldova oppfyller alle krav som stilles for å kunne starte formelle forhandlinger om medlemskap.

Ukraina søkte om medlemskap kort tid etter at Russland innledet sin fullskala invasjon av landet i februar 2022, og landet fikk kandidatstatus sammen med Moldova noen måneder senere. Året etter fulgte Georgia etter og fikk status som kandidatland i desember 2023.

Prosessen med å bli medlem i EU kan imidlertid ta flere år.

Albania, Bosnia og Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia og Tyrkia har også status som kandidatland.

(©NTB)