Menu
Høyre-leder Erna Solberg møter pressen klokken 9.30 fredag morgen. Arkivfoto: Tuva Åserud / NTB

Erna Solberg orienterer om ektemannens aksjehandel

Høyre-leder Erna Solberg inviterer til pressekonferanse fredag formiddag for å orientere om ektemannens aksjehandel i årene hun var statsminister.

Av NTB | 15.09.2023 09:12:21

Politikk: Pressekonferansen skjer på Stortinget klokken 9.30.

Gjennom flere artikler i E24 den siste tiden er det blitt kjent at Solbergs ektemann Sindre Finnes kjøpte og solgte aksjer i flere selskaper mens kona satt ved roret som statsminister. Det har utløst en debatt om Solberg kan ha opptrådt inhabilt i sin regjeringstid.

Saken om Finnes’ aksjehandler kom fram etter at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) innrømte at hennes ektemann, Ola Flem, hadde handlet aksjer i selskaper hun var inhabil overfor. Flem har blant annet kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens Huitfeldt har sittet som statsråd. Før det måtte Ola Borten Moe (Sp) gå av som statsråd da det ble kjent at han har vært inhabil og kjøpt aksjer.

SMK skriver i sin begrunnelse at hensynet til å ivareta en åpen og fri dialog i den interne saksbehandlingen veier tyngre enn hensynet til offentlighet.

Ifølge E24 skal Finnes blant annet ha handlet aksjer i selskapet Nekkar 72 ganger og i Kongsberg Gruppen tolv ganger på elleve dager. Ifølge Dagens Næringsliv handlet Finnes også Norsk Hydro-aksjer samtidig som Solberg jobbet med saker som var viktige for selskapet.

– Hun må svare på om hun har vært inhabil i noen saker i forbindelse med ektemannens aksjehandler, sa Rødts Seher Aydar til NTB tidligere denne uken.

VG har bedt om innsyn i alle habilitetsvurderinger som ble gjort av Solberg i forbindelse med ektemannens aksjekjøp. I et brev til avisen har SMK besluttet å hemmeligholde disse dokumentene. Det skal blant annet dreie seg om interne saksdokumenter og intern korrespondanse mellom ansatte.

Det er ventet at et kvalifisert mindretall blant Stortingets kontrollkomités ti medlemmer vil be om at Erna Solberg må møte i en allerede varslet høring i november.

Flere nyheter: