Menu
Olaug Bollestad (Krf) og Erna Solberg (H) vil kanskje samarbeide i en eventuell ny regjering etter neste valg. Da synes KrF-lederen det er spesielt av lokale Høyre-politikere å vippe ut KrF-ordførere. Arkivfoto: Carina Johansen / NTB

Bollestad om Høyre-grep: – Kortsiktig tenkt fram mot neste valg

KrF ble største parti i Sokndal, men en avtale på bakrommet gjorde at de ikke får beholde ordføreren. KrF-lederen kritiserer Høyre for korttenkt spill.

Av NTB | 15.09.2023 09:02:40

Politikk: Partileder Olaug Bollestad (KrF) kritiserer Høyres strategi i Sokndal og mener det er «kortsiktig tenkt» fram mot neste valg i 2025, melder Vårt Land.

Alt lå til rette for at Jonas Andersen Sayed (KrF) skulle fortsette som ordfører. Partiet hans ble størst med 28,9 prosent oppslutning. Men så inngikk V, H, Sp og Ap en intensjonsavtale med Rødt som støtteparti.

Bjørn-Inge Mydland (Sp) stakk av med ordførervervet, mens Evy Silje Olsen Selebø (H) ble varaordfører.

– Jeg forstår ingenting, og jeg må ha natten på meg til å begripe det som nå har skjedd, sa Sayed til Dalane Tidende sent onsdag kveld.

– Det er kortsiktig av Høyre ikke å tenke lengre enn «akkurat nå». Og det er spesielt at Høyre bidrar til at dette skjer, sier Bollestad til Vårt Land.

Hun påpeker at Høyre og KrF bygger lag mot valget i 2025 og sier at da er slike ordførere viktige for partiet som kjemper mot sperregrensen.

– Det er en systemfeil i lokaldemokratiet når så mye er overlatt til forhandlingsspillet etterpå. Folk får noe annet enn de stemmer på, sier han til Stavanger Aftenblad.

Tuastad påpeker at KrF både ble størst og gikk fram fra forrige valg.

– Så er det plutselig noen som gjør et pokertriks som trumfer folkeviljen. Det bryter med en viktig demokratisk forutsetning om en opplyst forståelse av valgalternativene, sier valgforskeren.

Bollestad stiller seg uforstående til særlig Høyres grep i kystkommunen i Rogaland.

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger kaller det pokertriks som trumfer folkeviljen.

(©NTB)

Flere nyheter: