Menu
Sambandet Molde – Vestnes var blant de 33 som kunne ha blitt rammet av streik fra lørdag morgen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Enighet i meklingen – ingen fergestreik

NHO Sjøfart og tre sjømannsorganisasjoner er kommet til enighet hos Riksmekleren. Dermed blir det ingen fergestreik, som ville ha rammet 33 samband.

Av NTB | 08.06.2024 06:12:58

Arbeidsliv: Rett før klokka 6 lørdag morgen opplyser riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB at det er enighet mellom NHO Sjøfart og alle de tre involverte forbundene.

Den første enigheten kom i meklingen for Det norske maskinistforbund, og Ruland kunne melde om dette rett etter klokka 5.30. Kort tid etter ble det også enighet i meklingene for Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund.

Den opprinnelige fristen var ved midnatt natt til lørdag.

I tillegg ble partene enig om flere andre forbedringer i tariffavtalene.

Da det fortsatt var fare for streik, meldte Statens vegvesen at de var forberedt og hadde hatt dialog med relevante aktører for å minimere ulempene for trafikantene ved en eventuell streik.

– Partene ble enige tidlig lørdag morgen, og det er ikke fergestreik i år. Samtlige fergesamband vil dermed gå som normalt, heter det i en pressemelding lørdag morgen.

Oppgjøret omfattet lønns- og arbeidsvilkår for maskinister, skipsførere og besetningen på ferger og i innenriksfart. I første omgang sto 292 medlemmer i de tre forbundene klare til å legge ned arbeidet fra lørdag morgen. Ved opptrappinger av konflikten kunne over 3000 medlemmer ha blitt tatt ut.

Protokollene fra meklingen viser at alle forbundene ble enige med motparten om et generelt lønnstillegg tilsvarende 7 kroner per time. I tillegg økes minstelønnssatsene med 3 prosent.

En eventuell streik ville ha rammet 33 ferger fra fem rederier i alle fylker med kystlinje unntatt Agder. Verst ville det ha gått utover Vestlandet og E39, men også store fergesamband som Moss-Horten, passasjerfergen Aker brygge-Nesodden og hurtigbåten mellom Tromsø og Harstad kunne ha blitt rammet.

Flere nyheter: