Menu
Meningsmåling for Karmøy 100 dager før valget. Illustrasjon av Infact / Radio Haugaland

Én av fire velgere FrP på Karmøy

Mer enn hver fjerde velger på Karmøy sier at de vil stemme Fremskrittspartiet ved høstens kommunevalg. Det viser en fersk meningsmåling som InFact har utført for Radio Haugaland.

Av Egil M Solberg | 01.06.2023 10:10:50

Meningsmåling: Siden forrige kommunevalg har partiet økt sin oppslutning, fra 12,4 til 26,4 prosent.

Av politisk kommentator Tor Inge Vormedal

Til tross for Fremskrittspartiets rekordoppslutning på Karmøy, er det ikke sikkert at partiet får overta ordførerstolen. Den naturlige alliansepartneren, Høyre, har nemlig ikke mer enn hver femte velger på Karmøy bak seg. Dermed har de to partiene ikke rent flertall slik situasjonen er i Haugesund.

Hvis Karmøylista blir med Arbeiderpartiet i en stor koalisjon, kan det hende at Jarle Nilsen fra Arbeiderpartiet får fortsette som ordfører i nye to eller fire år.

Kun 13,4 prosent av velgerne på Karmøy sier at de vil stemme Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg, men hele 27,4 prosent ønsker Arne Nilsen fra Ap som ordfører.

Mens 26,4 prosent av velgerne sier at de vil stemme FrP, er det bare 17,4 prosent som mener at Rune Midtun fra nevnte parti vil egne seg som Karmøys neste ordfører.

Enda verre er det for Høyre hvor kun 10 prosent vil ha Leif Arne Marhaug fra Høyre som ny ordfører. Partiet får en oppslutning på 20,6 prosent, en økning på «kun» 1,3 prosent.

Som kjent har Høyre på riksplan det siste halve året hatt en oppslutning på mellom 31 og 32 prosent. Den interne striden i lokallaget må nok ta hovedskylden for at Høyre på Karmøy ikke går mer frem, og at de ligger langt bak Fremskrittspartiet.

Regjeringsslitasje er den naturlige forklaringen til at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger an til å miste nesten halvparten av sine velgere i Karmøy sammenlignet med forrige kommunevalg.

Mens Arbeiderpartiet går tilbake 10,3 prosent til 13,4 prosent, halveres oppslutningen rundt Senterpartiet fra 7,9 til 3,9 prosent.

Kristelig Folkepartis oppslutning på Karmøy er stødig med 10,6 prosent, det samme som ved forrige valg.

Karmøylista derimot overrasker med en kraftig tilbakegang. Mens partiet i 2019
oppnådde en oppslutning 13,2 prosent, er det bare 7,4 prosent av velgerne som nå sier at de vil støtte Karmøylista.

Det litt «snodige» er at 11,6 prosent av velgerne på Karmøy kunne tenkt seg Helge Thorheim fra Karmøylista som ordfører.

De to sakene som opptar velgerne på Karmøy mest, er eldreomsorg samt skole og barnehage. Drøyt 22 prosent av velgerne har svart at en av de nevnte sakene var viktigst for dem ved høstens kommunevalg.

Overraskende nok kommer bompenger som en god nummer tre med «kun» 13,8 prosent.

I forhold til spalteplass og medieomtale skulle en tro av Fjord Motorpark sto høyt på lista av ting som opptok karmøybuen. Spørsmålet om en motorpark på Karmøy kommer imidlertid lavest av alle saker hvor kun 5 prosent mener at det er en viktig sak.

Meningsmålingen ble fortatt som automatisk telefonintervju den 30. mai med svar fra 544 personer over 18 år. Feilmarginen antas å være + – fra 1,3 til 3,7 prosent.

Flere nyheter: