Menu
Ruben Zamora grunnla den uavhengige avisen elPeriodico i Guatemala i 2006. Nå står han for retten, og avisen kommer med sin siste utgave mandag. Foto: AP / NTB

ElPeriodico legges ned i Guatemala

En av Guatemalas mest anerkjente aviser, regjeringskritiske elPeriodico, kommer med sin siste utgave mandag.

Av NTB | 12.05.2023 22:14:21

Økonomi og næringsliv: Den uavhengige avisen, som er kjent for sin undersøkende og kritiske journalistikk, ble grunnlagt av journalisten Jose Zamora i 1996.

For ti måneder siden ble Zamora pågrepet, anklaget for hvitvasking og ulovlig påvirkning av offentlig ansatte. En rekke menneskerettsaktivister, journalister, dommere og opposisjonspolitikere ble også pågrepet på omtrent samme tid.

Zamora hevder at pågripelsen av ham var politisk motivert og hevn for at elPeriodico har rettet søkelyset mot korrupsjon i president Alejandro Giammatteis regjering. Dette avviser påtalemyndigheten i landet.

Rettssaken mot Zamora begynte denne måneden, men fire av forsvarsadvokatene hans er siden pågrepet. Påtalemyndigheten har også innledet etterforskning mot seks av avisens journalister og tre spaltister.

Rettssaken mot Zamora kan bli den siste spikeren i kista for pressefriheten i Guatemala, mener Juan Pappier i Human Rights Watch.

ElPeriodico stanset utgivelsen på papir etter pågripelsen av Zamora, men har inntil nå fortsatt som nettavis. Mandag er det stopp også for nettutgaven.

– Det er med dyp sorg vi er tvunget til å stanse utgivelsen av elPeriodico. Forfølgelsen mot oss er trappet opp og det samme er trakasseringen av våre annonsører, heter det i en uttalelse fra avisens styre.

(©NTB)

Flere nyheter: