Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i samtale med USAs president Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: AP / NTB

Eide: – Nato-toppmøtet en boost for Ukraina

Nato-toppmøtet i Washington vil bidra til å styrke ukrainernes kampmoral, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Av NTB | 11.07.2024 19:03:22

Krig og konflikter: – Dette er et psykologisk viktig toppmøte for Ukraina, slår Eide fast overfor NTB.

Målt i konkrete våpenløfter kan toppmøtet allerede karakteriseres som en suksess, mener flere.

– Jeg skal være varsom med å bruke ordet suksess når vi snakker om å avverge krig og sikre forsvar. Men det har vært et godt arbeidsmøte med gode, konkrete resultater, sier han til NTB.

– Svaret på det er ja. Det har kommet veldig konkrete bidrag, særlig på luftvern, som vi vet har vært Ukrainas fremste ønske. Også Norge bidrar til dette, sier Støre.

Eide peker på sin side på at all tvil er ryddet til side når det gjelder Natos støtte til Ukraina.

– Det kommer jo etter en vår hvor Ukraina nok har lurt litt på dette, sier utenriksministeren.

Han peker blant annet på at det tok over et halvt år før USA greide å vedta en støttepakke til Ukraina.

– Det har vært en stor bekymring for hvor tydelig støtten var, men nå er det avklart at Nato står samlet ved Ukrainas side, sier Eide.

På toppmøtet har land etter land lagt nye våpenløfter på bordet. Blant annet har Canada, Tyskland, Norge, Spania og Storbritannia lovet å sende flere luftforsvarssystemer, noe Ukraina har tryglet om i lang tid. Andre land har lovet å sørge for ammunisjon til systemene.

Ifølge nyhetsbyrået AP vil USA også kunngjøre en ekstra støttepakke på 225 millioner dollar torsdag. Den omfatter blant annet et Patriot luftforsvarssystem i tillegg til dem Ukraina har fått fra før.

I tillegg er norske, danske og nederlandske F-16 jagerfly allerede på vei til Ukraina, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken.

– Hvis betydelig sterkere militærmakter enn Russland er enige om at det er et uakseptabelt utfall, så betyr jo det også at vi ikke vil tillate at det skjer. Da må man jo gjøre mer på et senere tidspunkt for å hindre det, slår han fast.

– Jeg tror man kommer til å stå fast på at Nato ikke skal inn i krigen. Det ville jo på mange måter være starten på tredje verdenskrig.

– Jeg er enig i det i den forstand at vi må gjøre det som trengs for at Ukraina skal lykkes. Og det er ikke bare i tid, det er også i volum og kvalitet. Jeg skjønner hva han mener, sier Eide.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er derimot mer forsiktig.

Onsdag vedtok alliansen en slutterklæring der Ukraina garanteres en «irreversibel vei» til Nato-medlemskap når krigen en dag er over.

Samtidig har flere den siste tiden reist spørsmålet om Russland faktisk kan vinne krigen. Men det vil ikke Nato la skje, mener Eide.

(©NTB)