Menu
Kong Charles blir kronet i Westminster Abbey i London lørdag. Han blir den første nye monarken i Storbritannia på 70 år. Foto: Dan Kitwood / AP / NTB

Dette skjer i dag når kong Charles krones

For første gang på 70 år skal en britisk monark krones. Det markeres med en storstilt fest i Londons gater. Dette er det viktigste som skjer på kroningsdagen.

Av NTB | 06.05.2023 06:04:29

* Klokken 07.00: Festdagen begynner med at tilskuerplassene langs kongens prosesjonsrute åpner. Der kan skuelystne finne den beste plassen for å se kongen og dronningen på vei til og fra Westminster Abbey, hvor kroningen vil foregå. Det er ventet store folkemengder da kroningen er en stor turistmagnet.

* Klokken 08.15: Gjestene begynner å ankomme kroningsseremonien i Westminster Abbey.

* Klokken 10.00: Menigheten og gjestene får sette seg i kirken i påvente av den historiske kroningen. Sist det foregikk en kroning i Westminster Abbey var da Charles’ mor dronning Elizabeth ble kronet i 1953.

* Klokken 10.30-11.45: De viktigste gjestene begynner å ankomme Westminster Abbey. Det vil si statsoverhoder, representanter fra andre lands regjeringer og kongefamilier, høytstående politikere i Storbritannia, tidligere statsministre og medlemmer av den britiske kongefamilien.

* Klokken 11.20-11.50: Kong Charles og dronning Camilla drar fra Buckingham Palace til Westminster Abbey i det som kalles kongeprosesjonen. Prosesjonen går ned paradegaten The Mall, gjennom Admiralty Arch, ned Whitehall og ved Parliament Street, rundt Parliament Square til Broad Sancturary, før den ankommer Westminster Abbey cirka 11.50. Vognen kongeparet skal bruke under prosesjonen, er den samme som dronning Elizabeth brukte da hun feiret 60 år som monark.

* Klokken 12.00: Kroningsseremonien starter i Westminster Abbey. Den ledes av erkebiskopen av Canterbury og er en høytidelig og religiøs begivenhet fyll av symbolikk. Kroningsseremonien har stort sett vært lik i Storbritannia de siste 1.000 årene. Forsamlingen i kirken vil bli spurt flere ganger om de anerkjenner kong Charles som monark, og de vil svare med «God save the king» («Gud signe kongen»).

Kong Charles vil deretter avlegge sin ed som monark, hvor han blant annet vil bli spurt om han lover å opprettholde lov og rett i landene som har ham som statsoverhode. Det vil bli sunget salmer og statsminister Rishi Sunak skal lese et utdrag fra bibelen, deretter vil kongen salves. Denne delen av seremonien blir ikke vist på TV eller for gjestene da den anses å være den helligste delen av kroningsseremonien og en privat øyeblikk mellom monarken og Gud. Deretter presenteres kong Charles for riksregaliene, blant annet et sverd, armbånd, kapper, rikseplet, en ring, en hanske og septer. Ulike personer skal legge fram riksregaliene for kongen.

* Klokken 13.00: Kong Charles blir kronet med St. Edwards-kronen og forsamlingen i Westminster Abbey vil atter en gang si «Gud signe kongen». Salutter fyres av i hele landet for å feire Storbritannias nye monark.

Etter noen fanfarer og salmer krones dronning Camilla. Hun vil også bli presentert for riksregalier, men langt færre enn hennes ektemann, før kronen plasseres på hodet hennes. Camilla vil krones med dronning Marys krone, og etter kroningen setter hun seg på en trone ved siden av kong Charles.

* Klokken 14.00-14.45: Kroningsseremonien avsluttes med nasjonalsangen, og kongen og dronningen fraktes tilbake til Buckingham Palace i det som kalles kroningsprosesjonen. Denne er større i omfang og mer storslått enn kongeprosesjonen, og vognen kongeparet skal bruke, er den forgylte kroningsvognen. Prosesjonen avsluttes ved Buckingham Palace, der kongen og dronningen i hagen vil få en kongelig salutt fra militæret.

* Klokken 15.15: Kongeparet og andre medlemmer av kongefamilien vil hilse på folket fra balkongen på Buckingham Palace.

Det ventes at både prins William, hans kone Kate og deres tre barn, prins George, prinsesse Charlotte og prins Louis, vil være på balkongen, i tillegg til to av Charles’ søsken, prinsesse Anne og prins Edvard og deres ektemaker. Prins Harry og prins Andrew vil etter all sannsynlighet ikke stå på balkongen ettersom begge har sagt fra seg sine kongelige plikter.

Fly og helikoptre vil deretter fly over Buckingham Palace og The Mall i formasjon for å hilse kongen.

(©NTB)

Flere nyheter: