Menu
Peggy Hessen Følsvik la fram innstillingen fra valgkomiteen fredag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Det gjøres plass til en ny generasjon i Arbeiderpartiets ledelse

Tonje Brenna og Jan Christian Vestre er enstemmig innstilt som nestledere i Arbeiderpartiet og betegnes som den nye generasjonen.

Av NTB | 21.04.2023 14:44:01

Politikk: – Jan Christian og Tonje representerer en ny generasjon politikere i partiet, samtidig som de har lang erfaring fra AUF og ulike verv i partiet. Og så representerer begge Utøya-generasjonen. De har vært viktige for å bygge AUF og Ap videre etter 22. juli, sa valgkomiteens leder Peggy Hessen Følsvik da hun la fram innstillingen fredag.

Vestre og Brenna takket for tilliten fra valgkomiteen da møtte pressen.

– Hvis landsmøtet ønsker det sånn, er vi topp motivert til å gjøre en innsats med det beste partiet, de beste folkene og det beste laget, sa Vestre.

Han ville ikke svare på når han ble spurt om å være nestleder.

– Det har nok vært mange navn som har vært vurdert. Sånn er det i et parti med mange kandidater. Det var vel i det siste at det ble helt klart hvordan detaljene ville bli, sa han.

– Jeg har veldig stor respekt for det valget Bjørnar har tatt, og vi har hatt god dialog. Han har tatt avgjørelsen på det største alvor, og jeg er glad for at han også baner vei for å få inn nye friske krefter, sa hun.

– Skjæran skal heldigvis fortsatt sitte i sentralstyret.

Vestre skrøt veldig av Skjæran.

– Han har lært meg masse om livet. Han er klok, han er raus. Han er vis. Det at han vil slippe til en ny generasjon, sier noe om rausheten til vår alles Bjørnar, sa han.

Prosessen med å lande en innstilling til Arbeiderpartiets ledelse har vært lang og krevende, sa Følsvik.

– Men sånn skal det også være i et parti der mange ønsker å være med og styre. Derfor er det med stolthet jeg kan legge fram det vi har jobbet for, nemlig en enstemmig innstilling som alle medlemmer i komiteen stiller seg bak.

Et mål for komiteen har vært å sikre et sterkt sentralstyre som kan ta fatt på de utfordringene som Arbeiderpartiet står i, ifølge Følsvik.

– Et annet mål har vært å speile landet på en god måte, og vi har et sentralstyre som bidrar til fornyelse og lokal representasjon, sa hun.

Både geografisk representasjon og minoritetsperspektivet er ivaretatt, fremholdt hun.

– Kysten vår, fra Agder og helt opp til Finnmark, er godt representert, sa Følsvik.

For første gang er alle de tre nordligste fylkene representert i styret.

Mange navn har vært diskutert, ifølge Følsvik.

– Geografi og kjønn skal stemme, men vi skal ha de beste folkene til å lede dette partiet.

– Jeg støtter Jan Christian og Tonje som nye nestledere. Med sine perspektiver, kunnskap og engasjement kommer de til å gjøre en super jobb for Arbeiderpartiet, skriver Hadia Tajik (Ap) i en SMS til VG.

Tajik legger til at Nordtun har hennes fulle støtte.

Nordtun er glad for innstillingen fra valgkomiteen.

– Det er veldig kjekt at en enstemmig valgkomité har innstilt på mitt kandidatur. Jeg er veldig klar for den oppgaven og gleder meg, dersom landsmøtet velger meg, sier Nordtun til Stavanger Aftenblad.

Hun vil ha dette vervet i tillegg til ordførervervet hvis hun blir valgt.

Fredag ble kjent at Bjørnar Skjæran hadde gitt valgkomiteen beskjed om at han ikke stiller til gjenvalg som nestleder. LO-leder Følsvik sier hun har hatt tett kontakt med Skjæran de siste dagene.

Fem nye personer har kommet inn i sentralstyret, deriblant stortingspresident Masud Gharahkhani. Blant dem som forlater sentralstyret, er samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Hadia Tajik gikk av som nestleder og arbeidsminister i mars 2022 etter VGs pendlerbolig-avsløringer. Hun har ikke fått plass i sentralstyret. Rogalands representant er Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun. Både Nordtun, Vestre og Brenna får Tajiks støtte.

(©NTB)

Flere nyheter: