Menu
Dette bildet er sendt ut av ukrainske myndigheter og skal vise nødetater på stedet etter et russisk angrep i Tsjerkasy. Foto: Ukrainas redningstjeneste / AP / NTB

Delvis strømbrudd over hele Ukraina etter massive rakettangrep

Minst to personer er drept og 21 såret i russiske rakettangrep mot minst seks ukrainske byer torsdag. Angrepene rammet strømnettet en rekke steder.

Av NTB | 21.09.2023 11:02:28

Ulykker og naturkatastrofer: I morgentimene torsdag kom meldingen om at to personer er drept i Kherson, sør i Ukraina. Kherson var lenge okkupert av russiske styrker, men ble frigjort etter harde kamper tidligere i år.

Guvernør Oleksandr Prokudin sier at to menn ble drept da et boligområde ble truffet. Fem personer ble i tillegg såret, oppgir han.

Angrepet var det største på over en måned og rammet også byer som Kyiv og Kharkiv. Det skjer samtidig som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i USA for blant annet å be Kongressen om mer våpen og støtte.

– På grunn av de første fiendtlige angrepene på seks måneder er det skade på energianleggene i vestre og sentrale regioner, melder driftsoperatøren Ukrenergo på Telegram.

Det er meldt om delvis blackout i Rivne, Zhytomyr, Kyiv, Dnipropetrovsk og Kharkiv.

Det ukrainske militæret meddelte torsdag morgen at luftforsvaret lyktes med å skyte ned 36 av 43 raketter fra Russland.

– Rakettene ble avfyrt i flere bølger og kom innover ukrainsk luftrom fra ulike retninger, med stadig skiftende baner, sier forsvarssjef Valerij Zaluzjnij i en uttalelse.

De som ble såret, skal ha blitt truffet av vrakrester fra droner som ble skutt ned av det ukrainske luftforsvaret.

– Kyiv overlevde ytterligere et nattangrep fra russiske barbarer, skriver ordføreren på Telegram.

Kharkiv i nordøst ble truffet minst seks ganger, og sivil infrastruktur ble ødelagt, ifølge en lokal guvernør. To personer er sendt til sykehus.

I Tsjerkasy sentralt i landet ble sju personer såret, ifølge Ukrainas innenriksminister Ihor Klymenko. Angrepene rammet også en industrisone i Lviv helt vest i landet, samt byen Rivne i nordvest.

Kilden hevder angrepet forårsaket alvorlig skade. Russland på sin side hevder de har ødelagt 19 ukrainske droner over Krim og Svartehavet, men har ikke opplyst noe om skadde eller ødeleggelser.

Disse opplysningene er ikke uavhengig verifisert.

Midlertidige strømbrudd er rapportert i fem regioner i vest, øst og sentrale Ukraina. Også sist vinter var landets strømnett hyppig mål for russiske raketter.

I Kyiv førte angrepene til at vann og strøm ble borte i flere bydeler i en periode, og minst sju personer ble såret, deriblant ei ni år gammel jente, ifølge ordfører Vitalij Klitsjko.

Det meldes også om eksplosjoner i andre deler av landet, som Kharkiv, Tsjerkasy, Rivne, Lviv, Ivano-Frankiv og Khmelnytskyj. Reuters-bilder fra hovedstaden viser et missilkrater ved et totalskadd bygg inne på et industriområde.

Ukrainske styrker har også vært på offensiven. En etterretningskilde sier til nyhetsbyrået Reuters at sikkerhetstjenesten og marinen slo til mot luftbasen Saky på okkuperte Krim natt til torsdag.