Menu
Russiske soldater har evakuert flere tusen etniske armenere fra Stepanakert in Nagorno-Karabakh. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB

Armenske separatister anklager Aserbajdsjan for brudd på våpenhvilen

Skyting kunne torsdag høres i sentrum av Nagorno-Karabakhs viktigste by Stepanakert. Etniske armenere anklager Aserbajdsjan for brudd på våpenhvilen.

Av NTB | 21.09.2023 11:02:46

Krig og konflikter: Byen har inntil nå har vært kontrollert av armenske separatister. De hevder aserbajdsjanske styrker har brukt «en rekke skytevåpen» i morgentimene torsdag.

Aserbajdsjans forsvarsdepartement avviser at landets soldater har brutt våpenhvilen, som partene ble enige om onsdag, og kaller påstandene for rent oppspinn.

– Skytingen er svært intens og svært høy, så det betyr at den er veldig nær, sier en ikke navngitt kilde i byen på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP bekrefter meldingene om skyting og sier også at det er hørt enkelte eksplosjoner.

I en tale i FNs menneskerettighetsråd i Genève sier den armenske ambassadøren Andranik Hovhannisyan at Armenia tidligere har advart mot etnisk rensing i Nagorno-Karabakh, der de fleste innbyggerne er etniske armenere, og at denne «nå er i gang».

– Dette er ikke bare en konfliktsituasjon, dette er en forbrytelse mot menneskeheten og bør behandles som sådan, sier han.

Meldingene om skudd i utbryterregionen kom samtidig som representanter for de armenske separatistene hadde samtaler med aserbajdsjanske myndigheter. Ikke lenge etter ble det meldt at møtet var avsluttet.

Han refererte imidlertid ikke direkte til kampene i Nagorno-Karabakh, som startet da aserbajdsjanske styrker gikk til massivt angrep på separatistkontrollerte områder tirsdag. Ett døgn senere lovet separatistene å legge ned våpnene fordi «de ikke hadde noe valg».

Armenia har holdt en lav profil under kampene, og tusenvis av armenere har de siste dagene protestert mot at regjeringen ikke har gjort mer for å hjelpe de armenske separatistene.

Regionen er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men siden 1994 har armenske separatister kontrollert deler av området.

Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger om området, den første for cirka 30 år siden, den andre i 2020.

Armenia anklaget samme dag Aserbajdsjan for «etnisk rensing» i Nagorno-Karabakh.

Armenias statsminister Nikol Pashinyan holdt torsdag en tale i forbindelse med landets uavhengighetsdag. Her sa han at Armenia må være «fri for konflikt» av hensyn til sin uavhengighet. Han sa videre at veien til fred med erkerivalen Aserbajdsjan «ikke var lett», men at det er nødvendig.

Aserbajdsjan vil innlemme Nagorno-Karabakh, som i stor grad er befolket av armenere, fullt og helt i landet og krever at separatistene lar seg avvæpne og innstiller kampen for at Nagorno-Karabakh skal være en del av Armenia.

(©NTB)

Flere nyheter: