Menu
Mennesker på flukt fra voldelige sammenstøt mellom M23-opprørere og kongolesiske styrker nær Kimumba, rundt 20 kilometer nord for Goma, i oktober i fjor. FN advarer om at forholdene nå er «ulevelige» for millioner av internt fordrevne mennesker øst i Kongo. Arkivfoto: Moses Sawasawa / AP / NTB

FN slår alarm om forholdene for millioner av fordrevne mennesker i Kongo

Verdens matvareprogram (WFP) advarer om «ulevelige forhold» i Øst-Kongo, der kraftig regnvær har gjort det verre for millioner av mennesker på flukt.

Av NTB | 21.09.2023 11:02:58

Krig og konflikter: FN-byrået sier det nå er nødvendig med nesten 630 millioner dollar i nødhjelp til landet, og anslår at 3,6 millioner fordrevne mennesker trenger hjelp i provinsene Ituri, Nord-Kivu og Sør-Kivu, der væpnede grupper har operert i flere tiår.

– Leveforholdene for menneskene som bor i flyktningleirene, og som har rømt fra kampene, har blitt katastrofale som følge av regntiden, heter det i en uttalelse fra WFP, som kaller forholdene «ulevelige».

I tillegg til matusikkerhet gjør dårlige hygieneforhold sanitærkrisen i leirene verre, og ifølge FN er sykdommen kolera utbredt.

– På grunn av dårlig infrastruktur på veiene, hindrer de store nedbørsmengdene matleveranser fra å nå fram, advarer WFP.

WFP sier de har økt kapasiteten i Kongo de siste månedene, men at de mangler ressurser, spesielt i lokalsamfunnene som har tatt imot flyktningene.

Kongo har lenge vært rammet av en vedvarende voldsbølge øst i landet, der mange ulike væpnede grupper kjemper om makt og ressurser.

– Familier gjemmer seg under lag med presenning som kun er holdt oppe av tynne grener, sier organisasjonen.

I tillegg er det stor usikkerhet knyttet til væpnede grupper i regionen, noe som gjør det vanskelig å få tilgang på de viktigste forsyningsveiene.

(©NTB)

Flere nyheter: