Menu
Bildet viser Euclids utsikt over galaksetåken i verdensrommet som ligner et hestehode. Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) håper teleskopet skal gi innsikt i hva mørk materie og mørk energi er. Foto: Esa / AP / NTB

De første bildene fra teleskop med norsk teknologi er klare

De første bildene fra romteleskopet Euclid viser galaktisk tåke som ligner et hestehode, fjerne galakser som aldri er sett før og noe som kan være mørk materie.

Av NTB | 07.11.2023 17:00:11

Vitenskap og teknologi: Sjef for Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa), Josef Aschbacher, sier i en uttalelse at Euclids fem første bilder utløser ærefrykt.

– De minner oss på hvor viktig det er å dra ut i verdensrommet for å lære mer om universets mysterier, mener Aschbacher.

Teleskopet ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i juli. Forskere fra både Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Clara Venture Labs i Bergen var med på å bygge romteleskopet.

Det er det første romoppdraget i historien som tar sikte på å finne ut mer om mørk materie og mørk energi. Kanskje vil det også gi svar på hvordan de første galaksene i universet ble til.

Dette skal gjøres ved å kartlegge en tredel av himmelen – som omfatter hele to milliarder galakser – for så lage det som regnes som det mest nøyaktige 3D-kartet over universet noensinne.

(©NTB)

Flere nyheter: