Menu
Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sier at København gjerne vil være vertsland for et toppmøte om Ukraina til sommeren. Foto: Michael Kappeler / dpa via AP / NTB

Danmark vil gjerne være vert for toppmøte om Ukraina

Danmark melder seg som kandidat til å være vertsland for et større internasjonalt toppmøte om framtiden til Ukraina som kan bli avholdt i juli.

Av NTB | 22.05.2023 12:48:54

Krig og konflikter: Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen sa på et ministermøte i Brussel mandag at København gjerne stiller seg til rådighet for å være vertsland for toppmøtet.

– Hvis Ukraina mener tiden er kommet for et slikt møte, vil det være fantastisk. Og så er det helt åpenbart at Danmark gjerne vil være vertsland for møtet, sier Løkke.

Løkke understreker at det avgjørende ikke er hvor møtet holdes, men at det sikres oppslutning fra land utenfor Vesten som Kina, India og Brasil, slik at presset på Russland økes.

– Vi støtter Ukraina, og det har vi gjort fra dag én. Men hvis et slikt toppmøte skal ha merverdi og føre til framskritt, må det ikke bare være et møte mellom de landene som hele tiden har stått på Ukrainas side, sier Løkke.

Løkke mener det kan være tegn på bevegelse blant land i det globale sør som hittil har holdt avstand til krigen i Europa.

Han viser også til at Zelenskyj i slutten av april for første gang hadde en lengre telefonsamtale med Kinas president Xi Jinping.

Han melder inn den danske interessen etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på toppmøtet i G7 i Hiroshima i Japan i helgen fastslo at han gjerne ser et slikt møte i juli. Avisa Ukrainska Pravda skriver at København er en aktuell kandidat som vert.

Han legger vekt på at Zelenskyj i Hiroshima for første gang møtte Indias statsminister Narendra Modi, som hittil har unnlatt å kritisere Russland, men som gjorde det klart at India har sympati for Ukraina.

(©NTB)