Menu
Protasevitsj under en pressekonferanse etter at han ble pågrepet av belarusiske myndigheter i 2021. Foto: Ramil Nasibulin/ AP / NTB

Den belarusiske aktivisten Roman Protasevitsj er benådet

Regimekritikeren Roman Protasevitsj (28) ble i starten av mai dømt til åtte års fengsel av en domstol i Belarus. Nå er han benådet.

Av NTB | 22.05.2023 12:38:57

Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg har nettopp undertegnet dokumentene som bekrefter at jeg har blitt benådet, sier han ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

28-åringen var tiltalt for oppfordring til terrorisme og massedemonstrasjoner, samt uberettiget kritikk av Belarus’ president Aleksandr Lukasjenko.

– Dette er så klart gode nyheter, legger han til.

Det har vært mistanker om at Protasevitsj samarbeidet med belarusiske myndigheter etter at han ble pågrepet i 2021. Da rettssaken mot ham startet i februar, sa Protasevitsj i en video publisert av Belta at han var «helt skyldig».

Det er svært lite informasjon om hvordan Protasevitsj har blitt behandlet av sikkerhetsstyrkene.

Sapega ble i mai 2022 dømt til seks års fengsel for anklager om blant annet oppfordring til hat og vold eller trusler mot politiet.

Protasevitsj var redaktør for den opposisjonelle kanalen Nexta på Telegram og bodde i eksil da han ble pågrepet.

Nexta er blitt særlig forfulgt for sin rolle i koordineringen av massedemonstrasjonene mot president Aleksandr Lukasjenkos regime i 2020. Kanalen og søsterkanalen Nexta Live har 1,4 millioner følgere til sammen.

– Jeg er takknemlig overfor landet, så klart, og overfor presidenten som personlig tok denne beslutningen, sier han i en videouttalelse publisert av Belta.

Protasevitsj og kjæresten hans, russiske Sofia Sapega, ble pågrepet i mai 2021 da et belarusisk kampfly tvang Ryanair-flyet de satt i, til å lande i Minsk. Flyet var på vei fra Hellas til Litauen og måtte lande på grunn av en angivelig bombetrussel.

Flere nyheter: