Menu
Enorme skogbranner brer seg i Canada. Utslippene av CO2 er rekordstore. Bildet er tatt ved Fort St. John i British Columbia. Foto: Noah Berger / AP / NTB

Canadas CO2-utslipp fra skogbranner har doblet seg

De enorme skogbrannene som raser i Canada, har doblet utslippene av CO2 fra slike branner, melder EUs overvåkingstjeneste.

Av NTB | 03.08.2023 13:43:30

Ulykker og naturkatastrofer: Utslippene for første halvår er dobbelt så store som utslippene i hele 2022. De voldsomme brannene svir av gigantiske områder med skog og vil ventelig fortsette i uker, kanskje måneder.

Så langt i år er 12 millioner hektar brent ned, et område like stort som Cuba eller Sør-Korea. Massive røykskyer har forurenset lufta både i det østlige Canada og nabolandet USA. I disse regionene bor det over 100 millioner mennesker som merker effekten av dårlig luft.

Flyavganger blir ofte innstilt, og mange utendørsstevner blir avlyst.

Skogbranner på den nordlige halvkule pågår gjerne fra mai til oktober, med topper i juli og august. Dette sammenfaller gjerne med de tørreste og varmeste månedene. I 2023 har det vært rekordstore branner i Canada i tillegg til store branner i Russland. Brannene i år har også strukket seg lenger nord enn vanlig, helt opp til polarsirkelen.

Canada er blant de områder på kloden der oppvarmingen skjer raskest. Klimaendringene forsterker både intensiteten og hyppigheten av ekstremt vær.

EUs overvåkingstjeneste (CAMS) har fulgt brannene fra de brøt ut i begynnelsen av mai. Ved utgangen av juli er det totale karbonutslippet i første halvår dobbelt så stort som utslippet for hele 2014, det forrige rekordåret.

Per nå er de totale kabonutslippene i Canada beregnet til 290 megatonn, godt over dobbelt så mye som i 2014, da tallet var 138 megatonn. Målingene til CAMS strekker seg tilbake til 2003.

(©NTB)

Flere nyheter: