Menu
Russiske Abdulrashid Sadulajev vant VM-gull i 97-kilosklassen under bryte-VM i Oslo 2021. Foto: Berit Roald / NTB

Brytesporten utestenger regjerende OL-mester etter krigsstøtte

Abdulrashid Sadulajev får ikke lov til å delta i helgens OL-kvalifisering på grunn av sin støtte til den russiske krigføringen i Ukraina.

Av NTB | 04.04.2024 16:33:19

Sport: Det internasjonale bryteforbundet (UWW) melder om utestengelsen på sine nettsider torsdag. Nyheten kom dagen før stevnet starter.

Sadulajev, som er to ganger olympisk mester, risikerer dermed å gå glipp av Paris-OL denne sommeren.

UWW begrunner utestengelsen med Den internasjonale olympiske komités (IOC) kriterier for deltakelse av russiske idrettsutøvere. Sadulajev oppfyller ikke dem.

Utøvere fra Russland og Belarus får kun delta i OL under visse betingelser.

De må blant annet opptre under et nøytralt flagg, og de kan heller ikke ha noen tilknytning til sine respektive lands militære eller etterretningstjenester.

Ifølge UWW har de mottatt ny informasjon angående Sadulajevs støtte til krigen i Ukraina. Det har også kommet fram at han fortsatt er medlem av klubben Dinamo, som ifølge nyhetsbyrået AFP har koblinger til russiske myndigheter.

Hvis Sadulajev senere blir klarert, er hans neste og siste sjanse til å kvalifisere seg til OL et arrangement i mai.

Alternativt kan en landsmann sikre seg plassen i 97-kilosklassen og la Sadulajev ta over den dersom han blir godkjent som deltaker av IOC.

27-åringen vant OL-gull i 86-kilosklassen i Rio i 2016. Fem år senere vant han gull i 97-kilosklassen i Tokyo. Han har også innkassert fem VM-gull.

(©NTB)