Menu
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», og sier en julekrisepakke ikke er rett tiltak mot matkøene. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Brenna får kritikk for matkø-budskap: – Hjerterått

Arbeids- og sosialminister Tonje Brenna spør om folk står i matkø «for å bruke penger på andre ting». SV er skuffet og KrF mener budskapet er arrogant.

Av NTB | 01.12.2023 11:49:54

samfunn: – Jeg synes det er hjerterått av en statsråd å si dette. Hun burde ta seg en tur til matsentralene og frivilligheten og snakke med de som tar imot og deler ut, sier KrF-leder Olaug Bollestad til NTB.

Hun er oppgitt over et intervju Brenna har gjort med Vårt Land. Der sier hun at matkøene ikke er et tegn på for lave ytelser, men at vi må få flere i jobb.

– Står du i matkø fordi du kan, eller står du i matkø fordi du må, spør Brenna i intervjuet.

Bollestad reagerer.

– Noen ber om hjelp fordi kjøleskapet er tomt, andre for å slippe å ta barna ut av fritidsaktivitetene eller ha råd til nye vintersko fordi barnas gamle har blitt for små. De har sine grunner til å stå der, sier hun.

Hun påpeker at de fleste som står i køene, opplever det som krevende å be om hjelp.

– Dette er en arrogant uttalelse fra en statsråd som har ansvar for både arbeid og sosial-feltet, sier Bollestad.

– Det er ulike grunner til at folk bruker frivillighetens matsentraler. Noen tar imot mat for å bruke penger på andre ting, som er naturlig for folk å gjøre. Hvis alternativet er å gå sulten, så er det et større problem, sier Brenna til Vårt Land.

I november kom Fafo med en rapport om hvem som står i matkø. Brenna mener rapporten viser at matkøene ikke skyldes at ytelsene er for lave, men at flere må i jobb, særlig flyktninger.

Brenna kaller det en «naturlig konsekvens av situasjonen vi er i» at antallet som ber om sosialhjelp øker.

– Jeg skulle ønske ingen trengte det, men det er også bra at folk kan be Nav om hjelp. Altfor mange med krav på hjelp, henvender seg aldri til Nav, sier Brenna.

– Dette er skuffende. Regjeringen burde gjøre noe for å øke kjøpekraften til folk i stedet for å spekulere i om folk fritt velger å måtte stå og be veldedigheten om å få mat på bordet, sier leder i arbeids- og sosialkomiteen Freddy André Øvstegård til NTB.

– Det er åpenbart at ytelsene er for lave når sosialhjelpen, minstepensjon og minsteytelsene i arbeidsavklaringspenger og uføretrygda alle er under fattigdomsgrensa. Jeg tror ikke du finner noen som står i matkø fordi de velger det, sier han.

Brenna mener julekrisepakker, som Rødt ønsker, ikke er riktig virkemiddel mot matkøene. I stedet forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp».

Leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård, reagerer også på Brennas matkø-beskjed.

(©NTB)

Flere nyheter: