Menu
President Joe Biden under et valgkamparrangement i Atlanta lørdag. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Biden har ikke gitt opp håpet om våpenhvile før ramadan

– Det er alltid mulig, sier USAs president Joe Biden om utsiktene for en Gaza-våpenhvile før ramadan. Samtidig gir han Benjamin Netanyahu en advarsel.

Av NTB | 10.03.2024 00:57:32

Krig og konflikter: Biden forteller i et intervju med MSNBC at han ikke har gitt opp håpet om en våpenhvile innen muslimenes hellige fastemåned begynner.

Det skjer enten søndag eller mandag.

Bilden sier at han støtter Israels rett til å gå etter Hamas som følge av angrepet i oktober, men at Israels statsminister «må tenke mer på de uskyldige livene som går tapt som følge av grepene som tas».

Biden har i flere måneder advart om at Israel står i fare for å miste internasjonal støtte som følge av det økende tallet på sivile ofre på Gazastripen. Biden kommenterer i intervjuet dødstallene slik:

– Det er det motsatt av hva Israel står for. Og jeg mener det er en stor feil.

– Det er en rød linje, sier presidenten.

– Men jeg kommer aldri til å gå fra Israel. Forsvaret av Israel er fortsatt kritisk, så det er ingen rød linje der jeg kommer til å kutte alle våpen slik at de ikke har Iron Dome til å beskytte seg, legger han til.

Iron Dome er et avansert rakettforsvarssystem som USA og Israel har utviklet sammen.

Biden og hans rådgivere har på det sterkeste bedt Netanyahu om å ikke sette i gang en stor offensiv i Rafah før Israel lager en plan for masseevakuering av sivile. Mer enn halvparten av Gazastripens 2,3 millioner innbyggere har nå søkt tilflukt i Rafah-området.

I intervjuet sier den amerikanske presidenten at han mener statsminister Benjamin Netanyahu «skader Israel mer enn han hjelper Israel» med sin tilnærming til krigen mot Hamas.

Biden snakker i intervjuet om en eventuell israelsk invasjon av byen Rafah, helt sør på Gazastripen.

(©NTB)

Flere nyheter: