Menu
Follobanen måtte stenges kort tid etter åpning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Bane Nor fikk innsigelser fra Norconsult på valgt løsning på Follobanen

Bane Nor fikk beskjed om at en av løsningene de har valgt på Follobanen, sannsynligvis ville fungere. Men det ble tatt forbehold og anbefalt forbedringer.

Av NTB | 06.01.2023 11:16:25

Kriminalitet og rettsvesen: – Det holdes som sannsynlig, at med hensiktsmessig utførelse av anlegget, vil jording i begge ender ikke utgjøre et problem, heter det i en rapport Norconsult laget for Bane Nor i høst.

Bakgrunnen var en løsning entreprenøren hadde valgt, som ikke er særlig vanlig i Norge. Derfor hadde Bane Nor bedt om en ekspertvurdering.

Rapporten konkluderte med at den valgte løsningen er i tråd med det tekniske regelverket. Den anbefalte også at det ble gjort flere beregninger og kontrollmålinger for å sjekke at alt fungerte som det skulle.

– Det ble gjort flere målinger av returstrømmen under testkjøringen i desember. På grunnlag av målingene ble det konkludert med at med planlagt togproduksjon ville anlegget fungere tilfredsstillende, avslutter Borenstein.

Da banen ble satt i full drift, viste det seg likevel at det oppsto problemer. I ettertid har det kommet fram informasjon om rapporten som Bane Nor fikk i høst. Det er først nå den offentliggjøres.

– Vi registrerer at de faglige diskusjonene i denne spesifikke saken har skapt diskusjoner og spekulasjoner. Bane Nor har full tillit til våre samarbeidspartnere, og sammen med disse gjøre vi alt vi kan for å finne og rette feilene som hindrer oss i å sette trafikken i gang igjen på Follobanen, heter det i en pressemelding fra Bane Nor.

Flere nyheter: