Menu
Argentinas president Alberto Fernandez kunngjorde fredag at han ikke stiller til gjenvalg i oktober. Nå begynner tautrekkingen for alvor i argentinsk politikk. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Argentinas president søker ikke gjenvalg

Argentinas president Alberto Fernandez sa fredag at han ikke søker gjenvalg. Beslutningen kom etter måneder med intern krangling blant regjeringspartiene.

Av NTB | 21.04.2023 17:04:36

Økonomi og næringsliv: Kunngjøringen kom overraskende på det politiske miljøet i Argentina. Den ble formidlet gjennom en video som ble spredd i sosiale medier under overskriften «Min beslutning». Fernandez har den siste tiden opplevd økende press fra koalisjonspartnere om ikke å søke gjenvalg, og hans oppslutning har vist en sterkt dalende kruve.

Argentina sliter med en skjør økonomi og en galopperende inflasjon.

Presidentens kunngjøring betyr at kabalen må legges på nytt i argentinsk politikk fram mot primærvalgene i august og presidentvalget i oktober.

Krangelen mellom regjeringspartiene har lenge vært ført i full offentlighet. Visepresident Cristina Fernandez de Kirchner har bedt presidenten om å avstå fra gjenvalg for lettere å kunne skape en ny strategi for koalisjonspartiene i tiden fram mot valget.

Sju av ti argentinerne har lite godt å si om presidenten, ifølge en måling i mars av Giscobbe & Asociados. Bare 10 prosent sier han gjør en god jobb.

I den vel sju minutter lange videoen sier ikke Fernandez i rene ord at han ikke vil stille, men han klargjør sin beslutning ved å si at han 10. desember vil overrekke presidentens ordensbånd til den som vinner. Han vil også gjøre sitt ytterste for at det blir en person fra et av partiene i sentrum-venstre-koalisjonen.

Fernandez’ popularitet har sunket dramatisk i befolkningen etter hvert som levekårene blir stadig verre. Over halvparten av argentinske barn vokser opp i fattigdom, og prisstigningen er på over 100 prosent.

(©NTB)

Flere nyheter: