Menu
Bernardo Arévalo vant presidentvalget i Guatemala. Her er han sammen med sin visepresident Karin Herrera. Foto: AP / NTB

Arévalo bekreftet som valgets vinner i Guatemala

Guatemalas øverste valgmyndighet slår fast at sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant presidentvalget, men partiet hans er suspendert fra nasjonalforsamlingen.

Av NTB | 29.08.2023 07:54:37

Politikk: 64 år gamle Arévalo har en fortid som diplomat. Han gikk seirende ut av andre valgomgang 20. august. Tidligere førstedame Sandra Torres fra høyrepartiet Torres måtte nøye seg med drøyt 37 prosent oppslutning, mens Arévalo fikk nærmere 61 prosent.

En av Arévalos fremste hjertesaker er kamp mot korrupsjon, og påtalemyndigheten gjorde i valgkampen flere mislykkede forsøk på å utestenge ham fra valget.

Flere andre seriøse kandidater ble diskvalifisert før den første valgrunden 25. juni. Det utløste kraftige reaksjoner og anklager om at myndighetene forsøkte å påvirke utfallet.

Guatemalas øverste valgmyndighet slo mandag fast at 64-åringen vant på rettferdig vis og at han 14. januar neste år dermed kan overta presidentposten etter konservative Alejandro Giammattei.

Partiet sikret seg 23 av de 160 plassene i nasjonalforsamlingen i valget, og avgjørelsen om suspensjon vil bli anket, understreker Arévalo.

– Ingen skal hindre meg i å overta som president 14. januar, sa han på en pressekonferanse mandag.

– Dette er åpenbart nok et forsøk på å undergrave Semillas vei til makten, sier Alex Papadovassilakis. Han er tilknyttet InSight Crime, som gransker kriminalitet og korrupsjon.

– Jeg tror at vi nå beveger oss inn i ukjent farvann, sier han.

Tidligere i uka ba også Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) om at Arévalo måtte få beskyttelse, etter rapporter om at det foreligger en attentatplan mot ham.

Da det var klart at Arévalo hadde vunnet, ble han gjenstand for nye anklager om uregelmessigheter fra landets konservative elite. Disse ble imidlertid ikke tatt til følge.

Kort tid før suspenderte imidlertid en annen statlig institusjon partiet hans, sosialdemokratiske Semilla. Bakgrunnen er påståtte uregelmessigheter i innsamlingen av underskrifter som lå til grunn for registrering av partiet.

Høyrepartiet Torres nekter fortsatt å anerkjenne valgnederlaget, og analytikere mener suspensjonen av Semilla er et forsøk på å legge hindringer i veien for Arévalo.

Påtalemyndigheten i Guatemala har gjennomført razzia i Semillas hovedkvarter og utstedt arrestordre på flere valgfunksjonærer, noe som har skapt bekymring internasjonalt.

(©NTB)

Flere nyheter: