Menu
Sosialdemokraten Bernardo Arévalo vant presidentvalget i Guatemala med god margin, men sterke krefter forsøker å hindre at han kan tiltre. Foto: AP / NTB

Arévalo ber høyesterett sparke riksadvokaten i Guatemala

Guatemalas nyvalgte president Bernardo Arévalo ber landets høyesterett om å sparke riksadvokaten og hevder at hun forsøker å hindre ham fra å tiltre.

Av NTB | 19.09.2023 12:32:26

Kriminalitet og rettsvesen: Den 64 år gamle sosialdemokraten Arévalo vant andre runde av presidentvalget 20. august med klar margin foran tidligere førstedame Sandra Torres.

Torres nekter å erkjenne valgnederlaget, og partiet hennes har kommet med anklager om valgfusk.

Etter den første valgrunden suspenderte Guatemalas riksadvokat Consuelo Porras Arévalos parti Semilla. Det førte til sterke protester, blant annet fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), og beslutningen ble omgjort.

Tidligere i måneden ransaket påtalemyndigheten kontoret til den statlige valgkommisjonen og tok beslag i stemmesedlene fra første valgomgang.

OAS protesterte på nytt, og det samme gjør USA som krever en slutt på det de omtaler som skremsler mot valgfunksjonærer og partiet som vant valget.

– I et sunt demokrati tukler ikke institusjoner med stemmeurner etter at valgresultatene er offisielt sertifisert, sier USAs ambassadør til OAS, Francisco Mora. Han kaller det et angrep på rettsstaten.

Arévalo ba mandag Guatemalas høyesterett avsette Porras som ifølge ham forsøker å hindre at han kan overta som president i januar.

Han har også bedt landets øverste domstol avsette to andre høytstående tjenestemenn, Rafael Curruchiche og Cinthia Monterroso, som han hevder samarbeider tett med Porras.

(©NTB)

Flere nyheter: