Menu
Arbeidsledigheten i Norge økte svakt i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Arbeidsledigheten økte svakt i februar

Arbeidsledigheten var på 3,6 prosent i februar, opp 0,1 prosent fra januar. Antall jobber gikk samtidig ned med over 4.500, ifølge SSB.

Av NTB | 22.03.2023 08:14:12

Arbeidsliv: Det var 105.000 arbeidsledige i februar, noe som er en økning på 10.000 siden tilsvarende måned året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

– I april 2022 var antall arbeidsledige på sitt laveste nivå siden sommeren 2012. Men de ti siste månedene har vi sett en lav, men jevn vekst i ledigheten, opp til et antall på 105.000 i februar 2023, skriver SSB.

Blant kvinner øker imidlertid arbeidsstyrken en god del, og kvinner har økning i arbeidsledigheten og stabil sysselsetting.

– Det meste av økningen i antallet ledige siden april 2022 har kommet som følge av økt tilbud av arbeidskraft blant kvinner, sier seniorrådgiver Erik Horgen i SSB.

Nedgangen i antall jobber tilsvarer 0,2 prosent og kommer etter en høst med sammenhengende vekst.

I februar var det i hovedsak nedgang i antall jobber i bygge- og anleggsvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting, samt industri og helse- og sosialtjenester.

Blant menn er utviklingen i arbeidsstyrken flat, som betyr at arbeidsledigheten blant menn i stor grad speiler en tilsvarende nedgang i sysselsettingen.

Samtidig som det er en betydelig økning i antall personer i arbeidsstyrken, er det en nedgang i andelen som er tilgjengelige på jobbmarkedet. Det skyldes at befolkningen har økt mer enn vanlig i det siste, i hovedsak som følge av flyktninger fra Ukraina.

(©NTB)

Flere nyheter: