Menu
Journalisten Evan Gershkovich ble plassert i et glassbur da han deltok på et rettsmøte i Moskva tirsdag. Han er varetektsfengslet fram til 29. mai, men har anket avgjørelsen. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

Amerikansk journalist forblir fengslet i Russland – domstol avviste varetektsanke

Den fengslede amerikanske journalisten Evan Gershkovich fikk ikke medhold i sitt krav om å bli løslatt da anken hans ble behandlet i byretten i Moskva.

Av NTB | 18.04.2023 13:24:18

Gershkovich jobber for Wall Street Journal og ble pågrepet i Jekaterinburg 29. mars. Russiske myndigheter anklager ham for spionasje og forsøk på å få tak i hemmeligstemplede dokumenter fra en våpenfabrikk.

Blir han kjent skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel. Selv avviser han anklagene.

Han ble straks etter pågripelsen varetektsfengslet fram til 29. mai, men forsvareren hans anket avgjørelsen. Han fikk imidlertid ikke medhold under tirsdagens rettsmøte og blir dermed ikke løslatt mot kausjon.

Gershkovich (31) så rolig ut mens han fulgte rettsmøtet fra et glassbur inn i rettssalen. USAs ambassadør, Lynne Tracy, var blant tilhørerne.

Det er første gang siden den kalde krigen at en utenlandsk journalist blir pågrepet i Russland og anklaget for spionasje.

Mandag fikk Gershkovich for første gang besøk av den amerikanske ambassadøren i fengselet. Hun har oppgitt at han er i god form og fortsatt sterk.

Over 30 nyhetsorganisasjoner har signert et brev til den russiske ambassadøren i Washington og fordømt det de mener er ubegrunnede spionasjeanklager.

– Gershkovich er journalist, ikke en spion, og bør løslates umiddelbart og uten betingelser, skriver de.

Både journalister og støttespillere hadde møtt fram utenfor rettslokalet, der de fikk det første glimtet av Wall Street Journal-journalisten på nesten tre uker.

USA har protestert mot pågripelsen og omtalt den som «feilaktig», noe som innebærer at utenriksdepartementet i Washington vier saken særskilt oppmerksomhet.

(©NTB)

Flere nyheter: