Menu
Her mottar Jenny Munro, en annen av Alice Munros døtre, Nobelprisen i litteratur fra kong Carl XVI Gustaf på vegne av moren i 2013. Hun har underskrevet på støtteerklæringen for søsteren. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB

Alice Munros datter: – Mamma lukket øynene for overgrepene

Alice Munros datter hevder i en kronikk at hun ble utsatt for seksuelle overgrep av stefaren. Da nobelprisvinneren i litteratur fikk vite om det, valgte hun å bli hos overgriperen.

Av NTB | 08.07.2024 11:53:11

Kultur og underholdning: Søndag, få uker etter at Alice Munro gikk bort 92 år gammel, forteller datteren om de angivelige overgrepene i en kronikk i den canadiske avisen Toronto Star.

– Jeg vil at min fortelling skal være en del av fortellingen om min mamma, skriver Andrea Skinner.

Da Andrea Skinner var 25 år gammel fortalte hun moren om overgrepene, men Alice Munro valgte likevel å bli hos overgriperen fram til hans død i 2013. Datteren hevder moren mottok beskjeden «som om han hadde vært utro mot henne».

– Vi gikk tilbake til å late som om ingenting hadde skjedd.

Andrea Skinner brøt med moren da hun selv ble gravid i 2002 og ønsket å holde dem unna stefaren.

– Da jeg gikk til politiet, var det for at jeg ville at det i offentlige papirer skulle finnes bevis for at jeg ikke fortjente det som skjedde meg. Men jeg vil også at min fortelling skal være en del av fortellingen om min mamma.

Da Alice Munro, som mottok Nobelprisen i litteratur i 2013, døde i mai i år, ble hun hyllet verden over – blant annet av Canadas statsminister Justin Trudeau. «Vår tids mester i novellekunst», het det da hun fikk prisen.

Historien later til å ha vært kjent, både i pressen og av forfatteren Robert Thacker – som i 2005 ga ut en kritikerrost Munro-biografi uten å ta med historien fordi han ikke ønsket å gå inn i «en sensitiv familiesak». Det bekreftet Thacker selv overfor avisen Globe and Mail i helgen.

Den kjente bokhandelen Munro’s Books, som forfatteren grunnla, sier i en uttalelse at de «helhjertet støtter Skinner», men at de trenger tid til å ta nyheten inn over seg og hva den vil innebære for arven etter Alice Munro.

En egen uttalelse fra Munro-familien, publisert samme sted, takker bokhandelens nåværende eiere for hvordan de er «del av helingsprosessen i vår familie». Alice Munro hadde døtrene Jenny, Sheila og Andrea med sin første ektemann James Munro, og alle har undertegnet.

Hun forteller at hun var ni år da overgrepene begynte og stefaren første gang krøp opp i sengen hennes. Det var sommeren 1976, da Alice Munro ikke var hjemme.

To år senere gikk Andrea Skinner til slutt til politiet da moren hyllet ektemannen offentlig i et intervju. Han erklærte seg i 2005 skyldig i seksuelt overgrep, ifølge The Guardian. Nå ønsker datteren at historien hennes skal være en del av forfatterens ettermæle.

Ifølge Time rystes nå den litterære verdenen av Andrea Skinners historie.

(©NTB)

Flere nyheter: