Menu
Røyk stiger opp fra sentrum av Kyiv etter et russisk luftangrep mandag. Det er svært sjeldent at Kyiv angripes på dagtid. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Russiske rakettangrep mot minst fem ukrainske byer – minst 20 drept og 50 såret

Russland har angrepet fem ukrainske byer, blant annet Kyiv, på høylys dag. Ifølge Kyivs ordfører er det et av de verste mot byen siden krigen startet.

Av NTB | 08.07.2024 11:33:16

Krig og konflikter: Ifølge Ukrainas innenriksdepartement er inst 20 mennesker drept og rundt 50 såret i det massive angrepet.

Angrepet mot Kyiv beskrives som det kraftigste på flere måneder. Her skal blant annet et barnesykehus ha blitt truffet. Ifølge president Volodymyr Zelenskyj ligger det mennesker under den sammenraste bygningen. I en melding i sosiale medier skriver han også at det er uklart hvor mange som er drept og såret.

– Akkurat nå må alle hjelpe til med å rydde vekk bygningsrester, leger og vanlige folk, skriver han.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Russland brukte over 40 raketter av ulike typer, både krysserraketter og ballistiske raketter, og at de rammet fem byer i ulike deler av landet

– Angrep mot Ukraina på den tiden av døgnet når det er mest folk i gatene. Gale russiske terrorister, skriver Andrij Jermak, som er stabssjefen til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

For ti av de sårede er tilstanden alvorlig, opplyser ordfører Oleksandr Vilkul.

I Kyiv melder lokale myndigheter om mye vrakrester, trolig fra raketter avskåret av ukrainsk luftvern. Det er meldt om eksplosjoner og mye røyk i flere av byens distrikter.

Kyiv-ordfører Klitsjko sier at ambulanser er på vei til distriktet Solomanskyi.

Lokale medier melder samtidig som eksplosjoner i byene Kropyvnytskyj og Kryvyj Rih, lenger sør i landet.

Rakettene ble skutt mot den ukrainske hovedstaden midt på formiddagen, noe som er høyst uvanlig. Det ble ifølge det ukrainske luftvåpenet blant annet brukt supersoniske raketter av modellen Kinzjal, som er ett av Russlands mest avanserte våpen. De flyr fem ganger så fort som lyden, noe som gjør det svært vanskelig å stanse dem med luftvernraketter. Bygningene i Kyiv ristet da rakettene slo ned.

Industribyen Kryvyj Rih sentralt i Ukraina er også hardt rammet. Der er minst ti mennesker drept og 31 såret, ifølge lokale myndigheter Flere bygninger er truffet, blant annet en kontorbygning og et industribygg.

(©NTB)