Menu
Foto: Terje Bendiksby / NTB

Miljødirektoratet ber om laksehjelp fra folket

Fisken møter på en rekke hindringer på vei oppover norske vassdrag. Miljødirektoratet håper folk vil være med å gjøre veien til gyteplassene enklere.

Av NTB | 15.07.2024 12:03:35

Natur og miljø: – Hindringene er så mange at det er krevende for styresmaktene alene å gjøre jobben raskt nok, sier prosjektleder Jo Halvard Halleraker i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Han ber folk ta bilde av hindringer fisk møter i innsjøer og elver.

Den mest utbredte hindringen for fisken er ifølge Miljødirektoratet kulverter med form som tunnelrør. Direktoratet antar at rundt 20.000 av disse er vesentlige hinder for både sjøørret, laks og ål.

– Før var det ikke like stor kunnskap og oppmerksomhet om at det å lede elver og bekker gjennom kulvertrør under veier kunne hindre vandringen til fisken. Derfor er det bygget mange hindringer rundt i hele landet, som vi ønsker å få en mer detaljert oversikt over, forteller Halleraker.

Han håper at folk som ser hindringer for fisken vil laste ned appen Amber, hvor man kan ta bilde av hindringen og legge inn en beskrivelse.

– Vi vil at folk som er på bilferie, fjelltur eller annen tur tar bilde og noterer litt når de ser større rør under veier som de tenker kan være vanskelig for fisken å passere, sier Halleraker.

(©NTB)

Flere nyheter: