Menu
Dompaper en av artene som helt sikkert blir observert i den årlige hagefugltellingen i regi av Birdlife Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB

Tell rødstrupe og grønnfink i hagen denne helga

Årets småfugltelling i hagene skjer i helga, men folk kan rapportere inn for både denne og neste uke. Spørsmålet er om snø og kulde har påvirket bestanden.

Av NTB | 26.01.2024 11:53:31

Kuriosa og kjendiser: Lange kuldeperioder og til dels enorme mengder snø skaper problemer for fuglene, og noen arter er mer utsatt enn andre, ifølge Birdlife Norge (tidligere Norsk Ornitologisk Forening).

Det er særlig svarttrost, rødstrupe, gjerdesmett og munk som er sårbare under slike forhold.

– Vi er spent på hva fuglene gjør når mildværet slår inn over oss etter en kald og snørik vinter, skriver organisasjonen på sine nettsider.

Det er også knyttet spenning til hvordan det går med grønnfinken, som har hatt problemer med parasitten Trichomonas. Den norske vinterbestanden ble gradvis redusert fram til 2021, så var det litt bedre i 2022 og 2023.

– Vi håper den positive trenden fortsetter i år, skriver Birdlife.

Lurer du på hvilke arter som besøker hagen din, finner du hjelp på fuglevennen.no. Har du ikke mulighet til å telle fugler 27. eller 28. januar, kan du rapportere både uka før og etter. Rapporter fra perioden 20. januar til 4. februar 2024 kommer med i årets telling.

(©NTB)

Flere nyheter: